Agaathhof wint eerste prijs Grote Groninger Gebouwenenquête

Nog maar net in gebruik genomen en nu al bekroond! Op 24 juni 2016 werd het Agaathhof uitgeroepen tot winnaar van de Grote Groninger Gebouwenenquête. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking namen Jurjen van der Meer en Tjeerd Jellema namens De Zwarte Hond de eerste prijs in ontvangst.

Op een plek met veel geschiedenis, in hartje Groningen, realiseerde De Zwarte Hond samen met Rottinghuis en Beauvast het Agaathhof: 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje. Geïnspireerd op de in Groningen bekende hofjes, ook wel gasthuizen genoemd, sluit het moderne hofje qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik aan op het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur. Het Agaathhof is vernoemd naar Agaath Tammes, telg uit een zeevaartfamilie met veel sporen in de Groningse binnenstad. Daarnaast was zij mede-oprichter van De Zwarte Hond.

De vakjury, bestaande uit de Rotterdamse welstandsvoorzitter Han Michel, architectuurcriticus Simone Rots en projectontwikkelaar Ton van Namen, hanteerde bij de jurering drie thema’s die volgens hen de huidige Groningse architectuuropgave bepalen: omgang met de bestaande stad, de kleine schaal en het specifieke opdrachtgev­erschap. De jury koos het Agaathhof als winnaar omdat het project volgens de jury ambassadeur is voor deze thema’s. Ook het volgens de jury bewezen vakmanschap van De Zwarte Hond was doorslaggevend.

In de loop van haar bestaan realiseerde De Zwarte Hond diverse hofjes in Groningen. Deze onderstrepen de fascinatie van het bureau voor het toevoegen van openbare ruimte aan de stad middels nieuwe architectuur.

Klik hier voor meer foto's en informatie over Agaathhof.