De Zwarte Hond ontwerpt betaalbare woningen in Kigali, Rwanda

Onlangs reisden twee van onze teamleden naar Kigali, de hoofdstad van Rwanda, waar ze het bouwterrein van een nieuw woningproject bezochten. De Zwarte Hond ontwerpt in nauwe samenwerking met onze opdrachtgever een stedenbouwkundig plan voor een nieuwe wijk met 2000 betaalbare woningen, aan de zuidkant van de hoofdstad. De Zwarte Hond verzorgt tevens het ontwerp van de gevels van de specifieke woningblokken.

Om de snelgroeiende bevolking van Kigali van huisvesting te voorzien, moet de komende vijf jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe woningen gebouwd worden. Door middel van dit omvangrijke project wil de opdrachtgever een nieuw type huisvesting aanbieden: met een hoge dichtheid en ruimtelijke kwaliteit, maar toch betaalbaar voor gewone burgers.

De nieuwe wijk omvat een verscheidenheid aan appartementen en benedenwoningen van verschillende afmetingen, variërend van $8000 (37m2) tot aan $32.000 (95m2). Een uniek project, want het is voor het eerst dat op deze plek huizen ontwikkeld worden binnen dit prijssegment.

Het bouwterrein bevindt zich op een helling. Om die reden moet het ontwerp voldoen aan adequate waterafvoer gedurende het regenseizoen. Daarnaast is aardbevingsbestendigheid een belangrijke eis die gesteld is vanuit de opdrachtgever. in de omgeving staan momenteel reeds een ziekenhuis en verschillende scholen, maar om de locatie ook in de toekomst een levendig karakter te geven zijn meerdere faciliteiten opgenomen in de planning.

De gebouwen worden gemaakt van geautoclaveerd cellenbeton; een lichtgewicht, duurzaam en betaalbaar bouwmateriaal. Aangezien dit nu nog niet beschikbaar is in Rwanda, werkt de opdrachtgever op dit moment aan het opzetten van een eigen productiefaciliteit in de directe omgeving van het betreffende terrein.

Gedurende de komende maanden zal de Zwarte Hond de stedenbouwkundige plannen verder uitwerken.