De Zwarte Hond transformeert textielfabriek tot vakschoolcampus

De Zwarte Hond heeft in Bremen de competitie gewonnen voor het ontwerp van een nieuwe campus op het terrein van de voormalige Bremer Woll-Kämmerei (BWK) in het noordelijke stadsdeel Blumenthal. De campus biedt plek aan 4.000 studenten en 300 docenten op in totaal vijf vakscholen. Op het terrein komen ook bedrijven die aansluiten op de opleidingen.

De Zwarte Hond had concurrentie van twee bureaus uit Bremen: Forum L en Westphal. De jury besliste unaniem in het voordeel van De Zwarte Hond en prees de integratie van de vakscholen met de bedrijven in de nabije omgeving, de aangrenzende wijken en de rest van de stad: “Het stedenbouwkundige concept is innovatief, de ontwikkelingsstappen hebben talloze opties, een hoge mate van flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan de ontwikkelings- en implementatieperiode. De speciale locatie van het BWK-terrein wordt rechtgedaan door een vakkundige combinatie van historische inhoud en toekomstgerichte architectuur.” Ook Kristina Vogt, de Bremense wethouder voor Economie, Werk en Europa, is enthousiast: “Het plan biedt de mogelijkheid om beroepsopleidingscampus, commercieel gebruik en de buurt met elkaar te verbinden. Dit is een goede ontwikkeling voor Blumenthal.”

Oud en nieuw
Op de nieuwe campus komen vijf vakscholen:

  • bouwtechnologie
  • tuin- en landschapsinrichting
  • metaalconstructie
  • metaal- en elektrotechniek
  • huishoudkunde en sociaalpedagogische hulpverlening

Voor drie scholen komen er nieuwe gebouwen, twee worden een combinatie van nieuw en oud. Beeldbepalende panden, zoals het voormalige sorteergebouw, blijven behouden. in het plan van De Zwarte Hond komen diverse eigenschappen van de oudbouw terug in de architectuur van de nieuwbouw. Bijvoorbeeld de grootte van de vensters, de vorm van het gebouw en/of de bouwmaterialen. Maar contrast is er ook: de bakstenen gevels van de historische panden komen straks naast de houten gevels van de nieuwbouw te staan. Naast de vakscholen komt er op de campus een ‘ambachtspark’ met bedrijven die zich thuis voelen in deze vakgebieden.

Tribunedak
Om verbinding met de rest van de stad te verbeteren, komt er een nieuw pad tussen campus en station Blumenthal. Lopend vanaf het station heb je goed zicht op de oude fabriekspanden die het aanzicht van de campus bepalen. Langs het pad komt een nieuwe parkeergarage in een schuin oplopend gebouw. Zo ontstaat een tribune waar studenten en bewoners elkaar kunnen ontmoeten; in de zomer kan het tribunedak worden gebruikt voor een openluchtbioscoop.

Economische ontwikkeling
Andreas Heyer, voorzitter van ondernemersportaal Bremeninvest en medeopdrachtgever, is enthousiast over de ontwikkeling van de campus: “Met de campus voor beroepsonderwijs krijgen de historische bestaande gebouwen op het BWK-terrein betekenisvol en lokaal significant nieuw gebruik. Dit opent nieuwe ontwikkelingsperspectieven voor het commerciële gebied en het centrum van Blumenthal. Op de resterende delen van het terrein willen we ambachten en kleinschalige handel naadloos inpassen. De locatie kan hiervan profiteren als verzamelplek van beroepen en competenties.”

Het is de bedoeling om de eerste bouwfase voor het schooljaar 22/23 te voltooien. in totaal duurt de geplande transformatie zo’n tien jaar.