Een voorbeeldige stad

In 1928 tekent H.P Berlage samen met H.P.J. Schut een plan voor Groningen dat niet gebaseerd is op snelheid, overlast en bochtstralen, maar op coherentie, continuïteit en nabijheid. Nagenoeg een eeuw later fascineert dit plan nog steeds. Zo blijkt het een uitstekende en vooral ook inspirerend basis voor de grote opgaven van vandaag en morgen van de forse woningbouwopgave en de wens de stad compact te houden tot het immense klimaat- en energievraagstuk.

Een voorbeeldige stad is een ode aan de stad en de stedelijke opgave. Het is een oproep om de grondbeginselen van de stedenbouw weer te omarmen. Om de openbare ruimte weer centraal te stellen in het stadsontwerp. Om verder te kijken dan alleen de waarde van geld. Maar bovenal om met liefde en aandacht voor de context aan de stad te werken. Zo houden we de stad voorbeeldig.

Groningen dient als niet-toevallige casus. Dit is de stad waar de auteurs hun hart aan hebben verpand. Bovendien is het de stad waar stedenbouwkundige Jeroen de Willigen zes jaar stadsbouwmeester was: het kader waarbinnen dit boek is verschenen. En niet onbelangrijk: er zijn maar weinig steden in Nederland die het verhaal van de stad zo compleet en eigenzinnig vertellen als Groningen.