De Louise

Amsterdam, NL

How do you ensure attractive living in a smaller space?

Amsterdam

De Louise, Overhoeks

Photo: Stadsarchief Amsterdam / Doriann Kransberg

This apartment building is being built for the Ymere housing association in the Overhoeks district of Amsterdam-Noord. The Louise forms a cornerstone of the Overhoeks neighbourhood at the intersection of the Docklandsweg and the Grasweg.

Building height in line with surrounding buildings

Street & waterfront entrances

Plinth with commercial space on Docklandsweg: housing on the quiet green/water side

Public atrium & roof terrace

Continuous balconies all around for extra quality of life

Balconies & column shapes

The building consists of 113 relatively small social rental apartments. Despite their small size, all the apartments offer an attractive residential quality through a generous indoor-outdoor connection with wide, continuous balconies and extensive views. The building also has several communal areas, such as the central atrium, which leads to the green quayside, and the communal roof garden on the sixth floor. All the apartments are accessed via the atrium, where abundant greenery connects the interior to the outdoors.

De Louise encourages cycling mobility and liveliness in the neighbourhood

Cross section De Louise

To encourage residents to cycle, the sunken bicycle cellar is directly accessible from the street and is accessed via the atrium. The flexible and extra-high plinth provides space for other programmes and neighbourhood functions, meaning that the building contributes to the vibrancy and facilities of Docklandsweg and the Overhoeks district.

The balconies running around the building create a strong horizontal dynamic and are made of precast coloured concrete with slender cross-shaped columns in between. Together with the balustrades, they give the building a unique character. The colour of the building is a light, warm beige that matches the colours of the neighbouring buildings.

Site map

Ground floor

Second floor

Sixth floor

Tenth floor

De Louise

This apartment building is being built for the Ymere housing association in the Overhoeks district of Amsterdam-Noord. The Louise forms a cornerstone of the Overhoeks neighbourhood at the intersection of the Docklandsweg and the Grasweg. The building consists of 113 relatively small social rental apartments. Despite their small size, all the apartments offer an attractive residential quality through a generous indoor-outdoor connection with wide, continuous balconies and extensive views. The building also has several communal areas, such as the central atrium, which leads to the green quayside, and the communal roof garden on the sixth floor. All the apartments are accessed via the atrium, where abundant greenery connects the interior to the outdoors.   To encourage residents to cycle, the sunken bicycle cellar is directly accessible from the street and is accessed via the atrium. The flexible and extra-high plinth provides space for other programmes and neighbourhood functions, meaning that the building contributes to the vibrancy and facilities of Docklandsweg and the Overhoeks district.   The balconies running around the building create a strong horizontal dynamic and are made of precast coloured concrete with slender cross-shaped columns in between. Together with the balustrades, they give the building a unique character. The colour of the building is a light, warm beige that matches the colours of the neighbouring buildings.

details

Project
De Louise
Location
Amsterdam, NL
Size
9.720 m²
Period
2020-2024
Client
Ymere
Discipline
Architecture
Program
Corporaties, Residential
Status
Development Phase
Photography
De Zwarte Hond
More info
bd@dezwartehond.nl