IKC Prins Constantijn

Leeuwarden, NL

How do you preserve the memory of a neighbourhood?

Leeuwarden

IKC Constantijn

1930

2017

The existing building of Leeuwarden’s Prins Constantijnschool was outdated and in need of renovation. However, the city council preferred not to demolish the beautiful old building from 1929. It was decided to renovate the existing school and expand it with a new building.

The distinguished old building has been preserved for the district

Ground floor

First floor

Cross-section

In the design by De Zwarte Hond and Studio Nauta, old and new are clearly recognisable, but they are also related: the typical Amsterdam School detailing is continued in a contemporary form in the new section. In this way, the monumental old building has been preserved for the neighbourhood, but also provided with a new layer.

IKC Prins Constantijn

The new integrated children’s centre in Leeuwarden brings together the Prins Constantijn primary school and Sinne daycare centre under one roof. Designed by De Zwarte Hond and Studio Nauta, the building accommodates more than 200 children. The new design integrates an existing heritage-listed 1920s school building; historical features and the characteristic Amsterdam School details are reinterpreted in a contemporary way in the new building. This results in a coherent design that also reveals the different building periods. It preserves the history of the neighbourhood while simultaneously looks to the future by adding a new contemporary layer.

The new building is organised around a series of learning clusters with spaces for collaboration, play, quiet study and rest. The use of timber and brickwork lends the interior a calming natural aesthetic. The existing brick south facade now becomes the centre of the new building and forms the heart of the school. Here under the large roof light, the children can gather around the central kitchen which is positioned by the main entrance. In this way, the entrance area feels homely and relaxed, and thus ensures a warm welcome into the school.

details

Project
IKC Prins Constantijn
Location
Leeuwarden, NL
Size
2050 m²
Period
2019-2020
Client
PCBO Leeuwarden
Discipline
Architecture
Program
Education
Status
Development Phase
Photography
Jordi Huisman
Partners
Studio Nauta
More info
bd@dezwartehond.nl