Office GasTerra

The Triodos Vastgoedfonds bought an existing office building near Groningen’s central station for a completely sustainable renovation. The building, from 1986, had a very negative energy consumption, no strong architectural appearance and poor architectural detailing. Triodos, together with the new user of the building, GasTerra, laid down a number of ambitious objectives in a ‘green lease contract’. The challenge was to transform the building from energy label G to A + in a smart, adequate way.

All the options for energy adaptation were carefully calculated and weighed, after which choices were made together with the stakeholder. In addition to their energy significance, all the interventions also had an aesthetic motif. The corner building gained a clearer image through reducing the multitude of details and solutions. In the heart of the building, the new void with stairs creates a central meeting place, provides beautiful sight lines and allows daylight to penetrate deep into the building. By reducing the amount of technology in the building, a place was created on the roof for a handsome new space with a panoramic city view.

details

Project
Office GasTerra
Location
Groningen, NL
Size
7.130 m²
Period
2011-2013
Client
GasTerra
Discipline
Architecture
Program
Work
Status
Completed
Photography
Harry Cock, Gerard van Beek
More info
bd@dezwartehond.nl