Park Pavilion The Hoge Veluwe National Park

Otterlo, NL

Can a pavilion enhance the experience of nature?

Otterlo

Park Pavilion

De Hoge Veluwe National Park is not only a 5,400-hectare nature reserve, but also home to the Sint-Hubertus hunting lodge and the Kröller-Müller Museum. Park visitors can enjoy a mix of nature, art and architecture. The assignment was to design a reception building for the park, including a restaurant and a shop.

A glass façade offers magnificent views of the surroundings

The starting point for the design was that the building should become a natural part of the landscape and should add an experience to the park. Located in a clearing in the heart of the park, from a distance the pavilion’s roof shape it is reminiscent of a country house.

Just like the building itself, the interior makes a connection with the surrounding landscape. When visitors enter the high space with its curved walls, there’s a big surprise: the glass wall offering an ever-changing view of the Veluwe scenery.

The rustic atmosphere is enhanced by the use of natural materials

Park Pavilion The Hoge Veluwe National Park

The Park Pavilion of De Hoge Veluwe National Park, designed in collaboration with Monadnock, is a striking landmark in the middle of the forest that acts as the base for a day there. The pavilion houses a restaurant, park shop and education and reception areas.

De Hoge Veluwe National Park is not only a 5,400-hectare nature reserve, but also home to the Sint-Hubertus hunting lodge and the Kröller-Müller Museum. Visitors can enjoy nature, art and architecture. The Park Pavilion adds an extra experience. It has been made a natural part of the landscape and the park experience. A large glass façade over the entire length offers a magnificent view of the beautiful surroundings. Behind the glass wall is the central space, a large ‘living room’ with a stylish staircase in the centre and a fireplace at the end.

Above the visitors’ heads, the vaulted ceiling extends the entire length of the space. Nine chandeliers project a magical pattern onto the ceiling, based on an algorithm of the sun shining through the leaves.

details

Project
Park Pavilion The Hoge Veluwe National Park
Location
Otterlo, NL
Size
3360 m²
Period
2012-2019
Client
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Discipline
Architecture
Program
Catering & Retail
Status
Completed
Photography
Photography: Stijn Bollaert
Partners
Monadnock
More info
bd@dezwartehond.nl