Heart of Stadshagen

Zwolle, NL

How to create a new city centre?

Zwolle

Stadshagen

Stadshagen, the largest district in the city of Zwolle, will grow its population to 30,000 in the short term. This calls for an extension of its existing shopping centre. De Zwarte Hond therefore designed a new complex, the Stadsmaker, with housing, offices, retail, catering and social facilities.

Programme

Height accents

Roof garden

The project responds to the different types of urban spaces around it: a shopping avenue in the east, a park avenue in the west, and a canal in the north.

The new centre will be an urban heart where meeting places come first

Lively shopping area

The Stadsmaker consists of various building elements on a substructure containing a supermarket. A lush roof garden will be created on the roof of the supermarket and a lively shopping avenue added between the new building and the existing shopping centre. A Stadsfoyer on a new square is the focal point of various walking routes. This will give the project a diversity of places where people can meet.

A subtle play of horizontals and verticals breaks up the large surfaces

Heart of Stadshagen

Housing almost a fifth of the population of Zwolle and with its own train station, Stadshagen is a city district in need of a lively heart. The expansion plan for the Stadshagen shopping centre therefore includes living, working, retail, catering and social facilities. An extra supermarket and new shops increase diversity. A wide range of housing, including social housing and care units, makes the centre inclusive. A strong social dimension – with a Stadsfoyer (city foyer) on a newly formed square, a nursery and a large roof garden accessible to everyone – ensures that in this central area you don’t just do your shopping, but enjoy spending time there, meeting people and finding inspiration.

The new complex, called the Stadsmaker, consists of various building elements on a substructure containing the supermarket. A lively shopping avenue is created between the new building and the existing shopping centre. The lush roof garden atop the supermarket adds an unexpected and intimate meeting place. In the superstructure, a subtle play between horizontals and verticals ensures that large surfaces are broken and relationships arise with the surrounding buildings.

details

Project
Heart of Stadshagen
Location
Zwolle, NL
Size
53.000 m²
Period
2018
Client
Gemeente Zwolle
Discipline
Architecture, Urban Design
Program
Catering & Retail, Culture, Residential, Work
Status
Development Phase
Photography
renders: Plomp
More info
bd@dezwartehond.nl