Toren Niko

Eindhoven, NL

Can high-rise buildings also be contextual?

Eindhoven

Niko Tower

The 109-metre-high Niko Tower currently under construction in Eindhoven will be the city’s tallest residential tower to date. It will house 333 private-sector rental apartments, varying from 40m2 to 110 m2, plus nine larger penthouses on the top three floors. On the ground floor and the first two floors there is room for leisure, activities and entertainment, including creative and contemporary shops, catering facilities and cultural concepts. The project is located in Strijp-S, a relatively new work and residential area on what was, until the mid-20th century, the site of the Philips factory complex. Now this new location will provide space for working, living, innovation and creative festivals as a connection to the future.

The so-called triangle between Torenallee and Philitenlaan is bordered on the Torenallee side by the so-called Hoge Rug with its larger residential buildings of the same height, while in the triangle behind it a number of towers will be added next to the existing buildings that jointly form a new skyline. West8 has drawn up an urban development plan for the development of this area. Niko Tower will be a part of this.

The building design is a sculpture with a foot, knee, shoulder and crown, and with a head and a tail. The sections and intersections of the building match the heights of the surrounding buildings on Strijp S. In addition, the design of the building must comply with a strict structure resultings from the efficient construction method. The building is tunneled, with no exceptions being madje in the dimensions of the tunnels to be used. This strict structure, together with the sculpture, forms the basis of the design of Niko Tower.

The building also has a regular vertical rhythm, which organizes all the interventions in the building as a clear structure, referring to the work of architect Dirk Roosenburg, the house architect of Philips, who designed many of the buildings on Strijp-S. The façade is clad with light-grey and white bricks and golden yellow aluminum frames. The horizontal bands are made of white concrete. All details support the concept of the building and emphasize its verticality. The building thus fits in with the lightness and optimism that Strijp S exudes.

The position of Niko Tower is at the end of Philitelaan, opposite the Klokgebouw, which together mark the entrance of Strijp S. The Philitenlaan deviates from the predominantly east-west direction of the plan area. An angular shift that takes into account the original position of the industrial track on Strijp S is made visible in the volume of Niko Tower. On the other side, the Niko Tower forms the boundary of the square where, in addition to the Haasje-Over building, the Ketelhuis and the Machinekamer are also located. The main entrance of the building is located on this newly formed square.

Toren Niko

The 109-metre-high Niko Tower currently under construction in Eindhoven will be the city’s tallest residential tower to date. It will house 333 private-sector rental apartments, varying from 40m2 to 110 m2, plus nine larger penthouses on the top three floors. On the ground floor and the first two floors there is room for leisure, activities and entertainment, including creative and contemporary shops, catering facilities and cultural concepts. The project is located in Strijp-S, a relatively new work and residential area on what was, until the mid-20th century, the site of the Philips factory complex. Now this new location will provide space for working, living, innovation and creative festivals as a connection to the future. The building design is a sculpture with a foot, knee, shoulder and crown, and with a head and a tail. The sections and intersections of the building match the heights of the surrounding buildings on Strijp S. The building also has a regular vertical rhythm, which organizes all the interventions in the building as a clear structure, referring to the work of architect Dirk Roosenburg, the house architect of Philips, who designed many of the buildings on Strijp-S. The façade is clad with light-grey and white bricks and golden yellow aluminum frames. The horizontal bands are made of white concrete. All details support the concept of the building and emphasize its verticality. The building thus fits in with the lightness and optimism that Strijp S exudes.

details

Project
Toren Niko
Location
Eindhoven, NL
Size
32.357 m²
Period
2019-2023
Client
Spoorzone B.V
Discipline
Architecture
Program
Residential, Work
Status
Development Phase
Photography
WAX
More info
bd@dezwartehond.nl