University Museum Utrecht

Utrecht, NL

How do you create a sustainable expansion of a museum?

Utrecht

University Museum

The Utrecht University Museum has grown in popularity over the years and is ready for the next step in its development. The original 1996 building was designed by Koen van Velsen and was intended for 25,000 visitors per year.  Twenty-four years later, with 80,000 visitors a year, the museum has reached its physical limits. The goal was therefore to expand the museum with more facilities and exhibition space, plus a better connection between the museum, the street and the botanical garden behind it.

More exhibition space

Visibility Programme & Botanical Garden

Improved routing & facilities

Strategic interventions ensure sustainable growth

1 A composed building
2 Improve the connection
3 Respecting balance within ensemble

The exhibition area has been increased by transforming the former office wing to the rear. The museum rooms on the ground floor in the wooden box have been converted into a larger reception area. This has created more space for facilities such as the reception, cloakroom and museum shop. The ground floor has been made more open to the street and the botanical garden. A limited extension with a lift has been realized at the junction between the two wings of the museum, so that the main staircase becomes an optimal link and the museum routing between the main volumes is clearer.

Universiteitsmuseum Utrecht, UMU, de Zwarte Hond architecten © 2023 ScagliolaBrakkee

University Museum Utrecht

Utrecht University Museum manages the university’s academic heritage. The museum makes visible the importance of science to the general public. The original building from 1996 was designed by Koen van Velsen and was intended to serve 25,000 visitors per year. In 2021, with 80,000 visitors, it has reached its physical limitations. The goal was therefore to expand the museum with more facilities, more exhibition space and better visibility between the museum, the street and the botanical gardens behind it. The exhibition area has been increased by transforming the former office wing to the rear. The museum rooms on the ground floor in the wooden box have been converted into a larger reception area. This has created more space for facilities such as the reception, cloakroom and museum shop. The ground floor has been made more open to the street and the botanical garden. A limited extension with a lift has been realized at the junction between the two wings of the museum, so that the main staircase becomes an optimal link and the museum routing between the main volumes is clearer. The extension was designed as a contemporary layer on the garden side of the building, making the museum ready for sustainable growth in the future through strategic interventions.  

details

Project
University Museum Utrecht
Location
Utrecht, NL
Size
3.695 m²
Period
2016-2019
Client
Universiteit Utrecht
Discipline
Architecture
Program
Culture, Education
Status
Completed
More info
bd@dezwartehond.nl