Gebiedsontwikkeling van het World Food Center in Ede begint steeds meer vorm te krijgen

De gebiedsontwikkeling van het World Food Center (WFC) in Ede begint steeds meer vaste vorm te krijgen. De gemeente Ede, de provincie Gelderland, WFC Development (Van Wijnen Groep en Green Real Estate) en de Wageningen UR presenteerden recent het Ontwikkelkader aan het gemeentebestuur van Ede. Op 22 februari wordt hierover een besluit genomen.

Bedrijven  in de foodsector, diverse kennisinstellingen en consumenten gaan elkaar in het WFC ontmoeten om kennis te creëren en te delen. Het WFC komt op het terrein van de voormalige kazernes Friso en Maurits, nabij station Ede-Wageningen. Een experience center, businessgebouwen, een hotel met congresfunctie, short stay-faciliteiten en woningen krijgen er een plek.

De bouw van het hotel en congresfaciliteiten is een stuk concreter geworden, zo vertelt Cees van Bemmel, voormalig topman van Van Wijnen en aanjager van het WFC aan Vastgoedjournaal. “Concreet is nu ook de bestemming ‘wonen’ in het gebied. Het is de bedoeling dat het WFC een levendige campus is, ook na zes uur.”

Het stedenbouwkundige plan wordt een flexibel, duurzaam en robuust landschappelijk raamwerk waarbinnen het WFC zich kan ontwikkelen. Belangrijk thema is de verweving van stad en natuur.  Voor de architectuur van de bebouwing wordt het thema “innovatief, duurzaam en authentiek” leidend. Aards, eerlijk, en zichtbaar duurzaam, passend bij de bestaande kazerne gebouwen. Het experience center zelf zal een iconisch uitstraling krijgen.  Hier zal Nederland zich etaleren als mondiale koploper van de agrofoodsector. Het wordt een belevingswereld waar bezoekers het volledige verhaal over de voedselwaardeketen wordt verteld. Bezoekers ervaren er hoe voedsel wordt geproduceerd, bewerkt, getransporteerd en gegeten. Gezondheid en duurzaamheid in relatie tot voeding zijn belangrijke thema’s.

Bekijk hier het volledige ontwikkelkader.