Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
Het stadhuis van Assen, in 1994 door De Zwarte Hond ontworpen, heeft een grondige upgrade gekregen. De gemeente wenste één centraal gebouw voor al haar ambtenaren waarin gewerkt wordt volgens Het Nieuwe Werken. Ook de installaties en akoestiek moesten vernieuwd worden voor een optimale gezonde en comfortabele werkomgeving. De architectuur van de werkomgeving is behalve een integrale oplossing van de functionele aspecten, een warme en levendige ontmoetingsplek geworden.
De bestaande cellenkantoren in het vier verdiepingen tellende langgerekte gebouw zijn vervangen door een open kantooromgeving. De lineaire structuur is vervangen door een meanderende route die als een wandelpad langs de verschillende werkplektypes leidt en ze met elkaar verbindt. De langwerpige plattegrond is hiermee optimaal gebruikt. Ontmoeten wordt gestimuleerd door deze route langs “standaard” flexwerkplekken, concentratieruimtes, open en gesloten overlegruimtes, projectwerkplekken en aanlandplekken. Ook ontmoetingsplekken als koffiecorners en reproruimtes liggen langs deze verbindingszone. De meanderende route is zo gesitueerd dat de medewerkers geen last hebben van het verkeer.
De opvallende roze trap is een nieuw ruimtelijk knooppunt geworden en stimuleert ontmoetingen tussen ambtenaren die van het ene gebouwbouwdeel naar het andere gaan, of van de ene verdieping naar de andere. Via het trappenhuis bereikt daglicht nu bovendien diep in het gebouw de werkplekken.
De opvallende kleurstelling in krachtig roze en oranje-tinten is afkomstig uit het wapen van Assen, en benadrukt de ontmoetingsruimtes. De hoofdroute en individuele werkplekken zijn uitgevoerd in contrasterend grijs. Op de grote vier-verdiepingen hoge wand in het atrium boven de publieksbalies is in de zelfde tinten een gepixelde afbeelding geprojecteerd op geluidsabsorberende wandpanelen. De wandpanelen onderbreken de contactgeluiden tussen de levendige openbare hal en de rustige werkplekken. Het verleidelijk kleurenspel zorgt op alle verdiepingen, maar vooral in de hal met de wachtruimte, voor een visuele afleiding die het wachten en verblijven in de hal kleur geeft.
Neem voor meer informatie contact op met Tjeerd Jellema.