Hoe resulteert een bijzondere functiemix in een sociaal en efficiënt gebouw?
Het BWRI had een nieuw gebouw nodig om verschillende taken en functies te combineren. De organisatie opereerde vanuit drie verschillende locaties, de panden waren verouderd en in een slechte staat. Het nieuwe gebouw bundelt de verschillende taken en afdelingen, en functioneert als een toegankelijke en aangename plek voor een diverse en soms kwetsbare groep.
Over de samenkomst van verschillende functies is zorgvuldig nagedacht. Van binnen is het gebouw compact en efficiënt ingedeeld, maar we hebben ervoor gezorgd dat alles een geheel vormt. Het mengen en scheiden van verschillende functies moet voor alle gebruikers leiden tot een fijne plek om te bezoeken als een prettige werkomgeving met meerwaarde voor iedereen.
Prinses Beatrixplein Haarlem
Het hart van Parkwijk (BEA) wordt een open, comfortabel en herkenbaar gebied met de Dreef als identiteitsdrager. Het levendige hart wordt goed verbonden met de omliggende wijken. Bijzonder voor het gebied is het sociaal-maatschappelijk programma dat als een samenhangend systeem langs de Beatrixdreef wordt gesitueerd.
Gemeenteraad stelt Ontwikkelkader Spoorzone Hoofddorp vast
Op 27 september heeft de gemeenteraad van Gemeente Haarlemmermeer het Ontwikkelkader voor Spoorzone Hoofddorp vastgesteld. Dit is een plan op hoofdlijnen waar we samen met MVRDV en Flux landscape architecture aan hebben gewerkt dat de toekomstige ontwikkelingen in Spoorzone Hoofddorp begeleidt.
Door van Spoorzone Hoofddorp een aangename stedelijke woon-, werk- en verblijfsplek te maken, biedt dit gebied een unieke kans om in de polder een schaalsprong in stedelijkheid te maken. Rondom het station is ruimte om tot 10.000 woningen te bouwen inclusief aanvullend programma. Tegelijkertijd wordt gebruik van het openbaar vervoer gestimuleerd door verlenging van de Noord/Zuid metrolijn van Schiphol tot Hoofddorp.
Kind centrum Zuiderkroon ‘Schoolgebouw van het jaar’
Kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand, ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van de Gemeente Midden-Groningen, is door de jury van Architectenweb Awards 2022 gekozen tot ‘Schoolgebouw van het jaar’. Dit is op 12 oktober tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Keilepand in Rotterdam bekend gemaakt. De jury vindt Zuiderkroon zowel buiten als binnen, een prachtig gebouw in uitwerking en materialisering: “Er zijn goede en mooie materialen gebruikt, zoals het ruimschoots toegepaste hout voor kozijnen, wanden, kasten, een tribunetrap en zelfs delen van het plafond. Voor de gevel is een speciale tegel ontwikkeld. Dit is echt vakmanschap”.
Opgaven voor Rotterdam Zuid
De grote opgave voor Zuid de komende jaren zal zijn om te voorkomen dat de enorme ontwikkelingen die er plaatsvinden niet leiden tot twee verschillende werelden die volledig langs elkaar heen gaan. Om die dynamiek enigszins te kunnen sturen en daar de juiste balans in te houden, is het nodig om de opgave voor Zuid te herdefiniëren en te komen tot een nieuw toekomstperspectief. Het gaat er hierbij om te zoeken naar een werkbare structuur die bestaande gebiedskennis en ambities integreert in een wervend toekomstbeeld en tegelijk handvatten aanreikt om concreet aan de slag te gaan.
Concept ruimtelijk toekomstperspectief Koers op Zuid 2040 vastgesteld
“Veranderen en toch jezelf blijven, dat is Zuid, en dat kan op Zuid.” Met deze centrale boodschap staat het nieuwe toekomstperspectief voor Rotterdam Zuid, waar we met trots uitgebreid aan hebben bijgedragen vast.
De Zwarte Hond werkt al jaren op Rotterdam Zuid aan projecten op diverse schaalniveaus. Hierdoor zijn we de ruimtelijke én sociale uitdagingen van dit stadsdeel steeds beter gaan begrijpen. Zuid zien als een stad op zichzelf in plaats van een stadsdeel helpt volgens ons om van uitdagingen tot oplossingen te komen.
De komende tijd moeten er enorme ontwikkelingen plaatsvinden op Zuid. Daarom hebben we samen met de Gemeente Rotterdam en SteenhuisMeurs gewerkt aan een nieuw toekomstperspectief. Hierin zijn onder meer de bestaande krachten van Rotterdam Zuid gedefinieerd, die als leidraad dienen voor het ontwikkelen van een Zuid dat trouw aan zichzelf blijft. Aan de hand hiervan, en met de behoeften van zowel bestaande als toekomstige bewoners in gedachten, zal er de komende jaren gewerkt worden aan het versterken en behouden van de samenhang in het gebied.
Het Praktijkcollege Zuidwijk
Naast de (praktijk)lokalen zijn er verschillende publieke functies, zoals een fietsenmaker en een restaurant. Deze voorzieningen liggen centraal in de school en zijn zichtbaar en toegankelijk voor bezoekers en klanten. De school maakt onderdeel uit van de wijk en de stad, en de wijk en stad maken onderdeel uit van de school.