innovatieve woonwijk in Rwanda

Men neme: twee avontuurlijke ondernemers met een droom, een betonfabriek uit Letland, een ambitieuze ontwikkelingsbank uit Rwanda en de stedenbouwkundige en architectonische expertise van De Zwarte Hond. Het resultaat van deze mix: een nieuwe woonwijk aan de zuidkant van de hoofdstad Kigali, 25 hectare groot, met 2000 woningen die betaalbaar zijn voor de gemiddelde Rwandees.

in 2018 klopten de Amerikaan Trevor Green, oprichter van de Remote Group, zijn israëlische compagnon ido Herman en hun Nederlandse hoofd projectontwikkeling Marco Tiel Groenestege bij ons aan met een spannend plan. Zij wilden in de Rwandese hoofdstad Kigali een hele woonwijk ontwikkelen, op een voor Rwanda ongekende schaal. Daarvoor sloegen ze de handen ineen met de landeigenaar, de Development Bank of Rwanda (BRD). Ook hebben ze een complete (tweedehands) fabriek voor de productie van gasbetonblokken verscheept vanuit Letland. Maar ze hadden nog wel een goed stedenbouwkundig plan en ontwerp van de gevels nodig. Een uitdaging op maat voor De Zwarte Hond.

Begin dit jaar reisden twee van onze teamleden naar Kigali, waar ze het bouwterrein van het nieuwe Rugarama Park Estate bezochten. De Zwarte Hond ontwerpt in nauwe samenwerking met Remote Group het stedenbouwkundig plan voor de wijk, inclusief openbare ruimte en commercieel centrum, en verzorgt het ontwerp van de gevels. Begin juni kwam Claver Gatete, de Rwandese minister van infrastructuur op bezoek om de modelwoningen te bekijken. inmiddels wordt druk gebouwd aan de eerste 400 woningen.

Lees meer