Nieuwe opdrachten
Door de opgebouwde expertise wordt De Zwarte Hond steeds vaker uitgenodigd om mee te dingen naar opdrachten die betrekking hebben op de ontwikkeling van een gebiedsvisie, scholenbouw en nieuwbouw of renovatie van gebouwen van gemeentelijke diensten. Hieronder enkele voorbeelden van recent gewonnen architectenselecties.
Zeist, gebiedsvisie Den Dolder Noordoost
De Zwarte Hond is door de gemeente Zeist geselecteerd voor de ontwikkeling van een gebiedsvisie voor de Willem Arntsz-Hoeve in Den Dolder. Dit terrein is al ruim honderd jaar in gebruik als instellingsterrein en bevat naast veel cultuurhistorie ook recentere gebouwen en waardevol groen. Met het veranderen van de woning- en zorgmarkt zijn ook de eisen en uitgangspunten van de op het terrein aanwezige partijen veranderd. Een nieuwe, heldere visie op het gebied moet uitkomst brengen voor de toekomst. De gemeente Zeist wil een interactief proces, waarbij iedereen die geïnteresseerd is binnen bepaalde kaders mee kan denken over de toekomstige invulling van het gebied.
Om de communicatie in dit complexe proces te stroomlijnen heeft De Zwarte Hond een model ontwikkeld: de optiematrix. Hierin worden alle mogelijke onderwerpen op een overzichtelijke en navolgbare manier ingebracht, door alle mogelijke stakeholders te zien en deze te analyseren. Door middel van bijeenkomsten, rondetafelgesprekken en werkateliers worden de bouwstenen gemaakt voor de ontwikkeling van de gebiedsvisie.
De rol van De Zwarte Hond is dus inhoudelijk facilitator en moderator, de gemeente Zeist is verantwoordelijk voor het proces. De verschillende ontwerpstappen en de daarin te maken keuzes worden zo visueel mogelijk worden gemaakt en gedeeld met de betrokkenen om zo tot een optimaal resultaat te komen.
De gebiedsvisie moet in de eerste helft van 2016 gereed zijn.
Scherpenzeel, nieuwbouw basisschool
In Scherpenzeel heeft De Zwarte Hond de architectenselectie gewonnen voor de nieuwbouw van Christelijke basisschool De Glashorst. De nieuwe school komt op de dezelfde locatie als de huidige school en moet 237 leerlingen huisvesten. De opdrachtgever wil een functioneel, duurzaam, uitdagend en intensief te gebruiken gebouw dat warmte, gezelligheid en geborgenheid uitstraalt. De school krijgt een gezond binnenklimaat met een laag energiegebruik. Een compact volume met een herkenbare sculptuur op de hoek van de Glashorst en de Prinses Marijkelaan. Het interieur wordt ruimtelijk met veel daglicht en aandacht voor de maat van het kind.
De nieuwe school moet in september 2017 gerealiseerd zijn.
Bussum, verbouwing Gemeentehuis
De Zwarte Hond heeft de opdracht gewonnen voor de verbouwing van het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Gooise Meren. De Gemeente Gooise Meren zal ontstaan door de fusie van de gemeentes Naarden, Muiden en Bussum en zal op 1 januari 2016 van start gaan. Voor de huisvesting van de kantoororganisatie van de nieuwe gemeente is het bestaande gemeentehuis van gemeente Bussum gekozen. Het gemeentehuis in Bussum zal na de verbouwing het bestuurlijke centrum van de nieuwe gemeente zijn.
Zowel de stedenbouwkundige context, de gevel als het interieur van het bestaande gebouw moeten worden aangepakt in de visie van De Zwarte Hond. Als uithangbord van een nieuwe vitale gemeente is de structuur van het gebouw uit de jaren 60 van Cornelis Wegener Sleeswijk prima inzetbaar. Het versleten en disfunctionerende interieur is echter nodig aan vervanging toe. Door bovendien de gevelkozijnen, het glas, de installaties en de isolatiewaarde te verbeteren kan de energieprestatie van het gebouw op het hedendaags vereiste niveau worden gebracht.
De veranderingen in en aan het gebouw zijn vooral ingegeven door de wens van de gemeente om de participatie van de inwoners van Gooise Meren te vergroten. Dit vraagt om een toegankelijk en comfortabel gebouw, waarbij vooral veel ruimte is voor formeel en informeel overleg. Een laagdrempelig gebouw dat werkt als een ‘stadsfoyer’ voor inwoners, maar ook voor politici en ambtenaren.
Het gemeentehuis van de gemeente Gooise Meren zal 1 januari 2017 gereed zijn.
