Ontwerp woningen Kerkplein Arnhem gepresenteerd aan omwonenden

Henk Stadens presenteerde gisteren aan belangstellenden zijn ontwerp voor de nieuwe woningen aan het Kerkplein in Arnhem. De dertien unieke woningen komen tussen de Eusebiuskerk en het toekomstige Focus Filmtheater (ontwerp DP6 architectuurstudio) te liggen. Deze belangrijke plek in de stad is een onderdeel van de ontwikkeling van het centrum. De gemeente wil door middel van een aantal stedelijke ingrepen de historische binnenstad verlevendigen en haar weer beter verbinden met de rivier.

Het volume bestaat uit twee haakvormige gebouwdelen van vier en vijf lagen, die op een subtiele manier in elkaar grijpen. De dertien afzonderlijke woningen zijn bewust op het eerste gezicht niet afleesbaar. Het blok sluit hierdoor qua schaal goed aan bij de omliggende publieke gebouwen aan de Turfstraat. Door het stapelen van verschillende verticale ritmes sluit het gebouw zowel goed aan op het horizontaal geordende ontwerp van het filmhuis als op de het stadhuis en de kerk. De gevels hebben een open karakter en door de grote diepte van de neggen is privacy voor de bewoners in de binnenstad toch gegarandeerd. De lichte woningen zullen allen worden voorzien van een ruimtelijke vide en dakterras. De verdere indeling wordt voor elke woning anders. Geveltuinen en plantenbakken worden in het gevelontwerp geïntegreerd.

Het ontwerp werd tijdens de bijeenkomst enthousiast onthaald. Aangezien het al was goedgekeurd door de gemeente Arnhem en het Kwaliteitsteam Zuidelijke Binnenstad kan de bouw waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar al starten, in 2018 volgt in dat geval de oplevering.