Liander Westpoort

Amsterdam, NL

Hoe maken we nieuwe industriële architectuur?

Amsterdam

Liander Westpoort

Foto: Gemeente Amsterdam

De stad Amsterdam heeft een ernstig ruimtetekort en zoekt bedrijfslocaties die kunnen worden herontwikkeld tot woningbouw. Daarbij viel onder andere het oog op de locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel, waar netwerkbedrijf Alliander al meer dan 100 jaar is gehuisvest.

Een geschikte kavel voor de nieuwbouw van het regiokantoor werd gevonden in het havengebied Sloterdijk III, aan de Noordzeeweg in Amsterdam Wespoort. Liander Westpoort, zoals de vestiging heet, biedt ruimte aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, opslag en testruimten (totaal 21.000 m2), voor 700 medewerkers.

In samenwerking met opdrachtgever Alliander, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper8 en DGMR, heeft De Zwarte Hond de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen, zoals hout. En zo min mogelijk van schadelijke stoffen als lijm, pur of kit. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels zijn van weervast cortenstaal. Het regiokantoor is daarmee veerkrachtig richting de toekomst.

Een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes zijn als een barcode op het kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Opvallend is de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Ze roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

Ruimtelijke inpassing

Groen en natuurinclusief

Duurzame energie en aardgasvrij

Uitstootvrije mobiliteit en schone lucht

Circulair bouwen

Afval

Wateroverlast

De centrale houten trappen in het grote atrium van het kantoorgebouw creëren een omgeving die ontmoetingen en interactie stimuleert. Een unieke ‘zwerftrap’ verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor.

Het gebouw is een voorbeeld qua duurzaamheid. Het is aardgasvrij én energieneutraal dankzij 3.435 m2 zonnepanelen en warmte-koude opslag (WKO). In dit gebouw is 1195 ton CO2 opgeslagen en 1434 ton CO2 vermeden door niet te bouwen met beton en staal. Opgeteld staat dit gelijk aan het energieverbruik van 5600 huishoudens in een jaar of 33 miljoen km van een gemiddelde auto.

Daarnaast is er veel aandacht besteed aan kostenbesparing en het hergebruik van materialen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Het landschapsplan is biodivers en uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting rondom en op de gebouwen (30% van de gevel is vergroend) vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten.

Alliander koos bewust voor duurzaamheid en transparantie en levert met dit regiokantoor een bijdrage aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Vanaf eind mei 2023 zijn hier drie bedrijven van Alliander gevestigd: Netbeheerder Liander, technisch specialist Qirion en Kenter, aanbieder van integrale energieoplossingen.

Liander Westpoort

In opdracht van netwerkbedrijf Alliander ontwierp De Zwarte Hond het nieuwe regiokantoor ‘Liander Westpoort’ in het havengebied in Amsterdam, bestaande uit een kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, opleidingen- en parkeergebouw.

In samenwerking met opdrachtgever, IMd, Copper8 en DGMR, zijn de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels zijn van weervast cortenstaal. Het regiokantoor is daarmee veerkrachtig richting de toekomst.

Als een barcode zijn de gebouwen op het kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Ze roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

De centrale houten trappen in het grote atrium stimuleren ontmoetingen en interactie. Liander Westpoort is een voorbeeld qua duurzaamheid en levert een bijdrage aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Het gebouw is aardgasvrij én energieneutraal. Het landschapsplan is biodivers en uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting rondom en op de gebouwen vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.

details

Project
Liander Westpoort
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
21.000 m²
Periode
2020
Opdrachtgever
Alliander
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
ScagliolaBrakkee,
Partners
DGMR, COAREinterieur, IMd Raadgevende Ingenieurs, De Urbanisten, Copper8
Awards
  • Nationale Houtbouwprijs
    Het Beste Houten Gebouw van Nederland
  • Architectenweb Award
    Kantoorgebouw van het jaar
Meer info
bd@dezwartehond.nl