Liander Westpoort

Amsterdam, NL

Hoe maken we nieuwe industriële architectuur?

Amsterdam

Liander Westpoort

Foto: Gemeente Amsterdam

De stad Amsterdam heeft een ernstig ruimtetekort en zoekt naar bedrijfslocaties die kunnen worden herontwikkeld tot woningbouw. Daarbij viel het oog ook op de locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel, waar netbeheerder Liander nu al meer dan 100 jaar is gehuisvest.

In een gezamenlijke zoektocht hebben stad en netbeheerder een geschikte kavel voor nieuwbouw gevonden in het havengebied Sloterdijk 3. Liander Westpoort, zoals de vestiging zal heten, gaat ruimte bieden aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, opslag en testruimten.

De Zwarte Hond vertaalde de functionele eisen en wensen voor de nieuwe locatie naar een extreem veerkrachtig ontwerp, dat rekening houdt met mogelijk veranderende behoeften van Liander in de toekomst.

Het ontwerp bestaat uit een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes, die als een barcode op het kavel zijn gepositioneerd. Aan de kop vormt het kantoor een hoogteaccent en is daarmee zichtbaar vanaf de A5. Door het gebouw uit te voeren in hout zorgt het bovendien voor een gezonde werkomgeving.

Liander Westpoort valt ook op door de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een stoer en indrukwekkend geheel. Zo roept het plan herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur, maar met een onderliggende duurzaamheidsambitie die geheel op de toekomst is gericht. Tegelijkertijd is het gebouw kostenefficiënt, door compact te bouwen, geveloppervlak te beperken en in te zetten op hergebruik van materialen.

Ruimtelijke inpassing

Groen en natuurinclusief

Duurzame energie en aardgasvrij

Uitstootvrije mobiliteit en schone lucht

Circulair bouwen

Afval

Wateroverlast

Liander Westpoort

In opdracht van netwerkbedrijf Alliander ontwierp De Zwarte Hond een nieuw werkgebouw voor netbeheerder Liander. In Liander Westpoort, gelegen in Amsterdam Sloterdijk, zullen naast Liander ook technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenter zijn gehuisvest.

Samen met Copper8 zijn speciaal voor Alliander en dit project duurzaamheidsambities geformuleerd die in het ontwerp tot uiting komen in een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Daarmee is het ontwerp aanpasbaar, efficiënt en veerkrachtig richting de toekomst. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een houten constructie ontworpen die zowel flexibel is als ook een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels van weervast staal zijn demontabel ontworpen en worden deels gemaakt van lokaal geoogste materialen.

Het landschapsplan voor de ruimte op en rondom de gebouwen is uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering. Met deze inrichting levert Liander Westpoort ook een bijdrage aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving.

details

Project
Liander Westpoort
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
21.000 m²
Periode
2020
Opdrachtgever
Alliander
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren
Status
In ontwikkeling
Partners
DGMR, Coare Architectuur, IMD Raadgevende Ingenieurs, De Urbanisten
Meer info
bd@dezwartehond.nl