Alliander Westpoort

Amsterdam, NL

Hoe maken we nieuwe industriële architectuur?

Amsterdam

Alliander Westpoort

Foto: Gemeente Amsterdam

De stad Amsterdam heeft een ernstig ruimtetekort en zoekt bedrijfslocaties die kunnen worden herontwikkeld tot woningbouw. Daarbij viel onder andere het oog op de locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel, waar netwerkbedrijf Alliander al meer dan 100 jaar is gehuisvest.

Een geschikte kavel voor de nieuwbouw van het regiokantoor werd gevonden in het havengebied Sloterdijk III, aan de Noordzeeweg in Amsterdam Westpoort. Alliander Westpoort, zoals de vestiging heet, biedt ruimte aan kantoren, opleidingsfaciliteiten, werkplaatsen, opslag en testruimten (totaal 21.000 m2), voor 700 medewerkers.

In samenwerking met opdrachtgever Alliander, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper8 en DGMR, heeft De Zwarte Hond de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen, zoals hout. En zo min mogelijk van schadelijke stoffen als lijm, pur of kit. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. De gevels zijn van weervast cortenstaal. Het regiokantoor is daarmee veerkrachtig richting de toekomst.

Een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes zijn als een barcode op het kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Opvallend is de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Ze roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

Ruimtelijke inpassing

Groen en natuurinclusief

Duurzame energie en aardgasvrij

Uitstootvrije mobiliteit en schone lucht

Circulair bouwen

Afval

Wateroverlast

De centrale houten trappen in het grote atrium van het kantoorgebouw creëren een omgeving die ontmoetingen en interactie stimuleert. Een unieke ‘zwerftrap’ verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor.

Het gebouw is een voorbeeld qua duurzaamheid. Het is aardgasvrij én energieneutraal dankzij 3.435 m2 zonnepanelen en warmte-koude opslag (WKO). In dit gebouw is 1195 ton CO2 opgeslagen en 1434 ton CO2 vermeden door niet te bouwen met beton en staal. Opgeteld staat dit gelijk aan het energieverbruik van 5600 huishoudens in een jaar of 33 miljoen km van een gemiddelde auto.

Daarnaast is er veel aandacht besteed aan kostenbesparing en het hergebruik van materialen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes

Het landschapsplan is biodivers en uitnodigend voor mens en dier. Rijke beplanting rondom en op de gebouwen (30% van de gevel is vergroend) vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten.

Alliander koos bewust voor duurzaamheid en transparantie en levert met dit regiokantoor een bijdrage aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Vanaf eind mei 2023 zijn hier drie bedrijven van Alliander gevestigd: Netbeheerder Liander, technisch specialist Qirion en Kenter, aanbieder van integrale energieoplossingen.

Alliander Westpoort

In opdracht van netwerkbedrijf Alliander ontwierp De Zwarte Hond het nieuwe regiokantoor ‘Alliander Westpoort’ in het havengebied in Amsterdam, bestaande uit een kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, opleidingen- en parkeergebouw.

Samen met de opdrachtgever, IMd, Copper8 en DGMR, zijn de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. De centrale houten trappen in het grote atrium stimuleren ontmoetingen en interactie. Het parkeergebouw kan groeien of krimpen dankzij een demontabele constructieopzet. Zo is het regiokantoor veerkrachtig richting de toekomst.

De gevels zijn van weervast cortenstaal. Als een barcode zijn de gebouwen op het kavel gepositioneerd, met als hoogteaccent het kantoorgebouw op de kop, zichtbaar vanaf de A5. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een robuust geheel. Ze roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

Alliander Westpoort is een voorbeeld qua duurzaamheid en draagt bij aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Het gebouw is aardgasvrij én energieneutraal. Rijke beplanting vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.

details

Project
Alliander Westpoort
Locatie
Amsterdam, NL
omvang
21.000 m²
Periode
2020-2023
Opdrachtgever
Alliander
Discipline
Architectuur
Programma
Bio-based, Kantoren
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
ScagliolaBrakkee, Eva Bloem, Jacques Tillmanns
Partners
DGMR, COAREinterieur, IMd Raadgevende Ingenieurs, De Urbanisten, Copper8
Awards
 • BIG SEE Award
  Categorie: Architectuur
 • Amsterdam Architectuurprijs
  Vakjuryprijs en publieksprijs
 • IDA Design Awards
  Silver in Sustainable / Green Architecture Design / Sustainable Commercial Design
 • Nationale Houtbouwprijs
  Het Beste Houten Gebouw van Nederland
 • Architectenweb Awards
  Kantoorgebouw van het Jaar
Meer info
bd@dezwartehond.nl