Harbour House

Groningen, NL

Harbour House

Tussen de Oosterkade en het Damsterdiep ligt het zogenaamde eiland. Een voormalig havengebied met pakhuizen aan de kade en daarachter een variëteit aan schippershuisjes en kleinere bedrijfspanden. Het gebied heeft een centrale ligging dichtbij de ringweg en op loopafstand van het centrum, met een riant uitzicht over de Oosterhaven.

Een studie van De Zwarte Hond liet zien dat er op allerlei verloederde plekken in dit gebied aanleiding was tot verdichting, de zogenaamde methode tot zelfreiniging. Een groepje vervallen eenvoudige woningen aan de kade op de hoek van de Oosterhavenstraat levert het bewijs. Een zes verdiepingen hoog ‘harbour house’ dat met negen flexibele lofts op een parkeergarage staat en in het gelid staat met de bestaande pakhuizen aan de kade.

De appartementen hebben een ‘plan libre’, wat betekent dat zowel de plattegrond van 250 m2 als de gevel in overleg met de kopers is ontwikkeld. Op de begane grond aan de kade is commerciële ruimte aansluitend op de omgeving gemaakt.

Harbour House 1
Harbour House 2
Harbour House 3
Harbour House 4
Harbour House 5

details

Project
Harbour House
Locatie
Groningen, NL
omvang
2.250 m²
Periode
2001
Opdrachtgever
Hanzevast Ontwikkeling BV
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel, Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock, Rene Post
Awards
  • Nominatie Fritz Höger Preis
Meer info
bd@dezwartehond.nl