BWRI Sappemeer

Midden-Groningen, NL

Hoe resulteert een bijzondere functiemix in een sociaal en efficiënt gebouw?

Hoogezand-Sappemeer

BWRI Sappemeer

Bestaande situatie
Oorspronkelijk stond het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen (BWRI) vooral bekend als een uitvoeringsorganisatie. Voor de begeleiding van werkzoekenden, het vinden van passende werkplekken of het verzorgen van tijdelijke inkomensvoorzieningen. Maar de dienstverlening verbreedt zich en het BWRI biedt nu ook leerplekken en arbeidscontracten. Daarom wordt het nu ook een ontwikkelbedrijf, zodat inwoners in een veilige omgeving zich kunnen voorbereiden op een betaalde baan.

Niet alleen werkte het BWRI vanuit drie verschillende locaties, de panden waren ook verouderd en in slechte staat. Het nieuwe gebouw bundelt niet alleen de verschillende taken en afdelingen, maar dient ook als een toegankelijke en aangename plek voor een diverse en soms kwetsbare groep.

De nieuwe locatie is aan het Oude Winschoterdiep en het gebouw wordt een markant accent dat deze historische plek verdient. Het ontwerp refereert aan oude fabrieksgebouwen die hier stonden en heeft zo een tijdloze en stoere uitstraling.

Een centraal gebouw met efficiënte indeling
Om een plek te creëren die een prettige omgeving is en waar de organisatie van verschillende functies samenkomt, hebben we zorgvuldig nagedacht over het hele ontwerp. Het gebouw staat midden op de kavel, wat ruimte creëert aan de voorkant voor een publieke entrée met park en het parkeren van auto’s en fietsen. Dit groene park en het terras met (moes-)tuin vormen een aangename binnenkomst. De logistieke wereld, met o.a. loading docks, containers en het wagenpark van de Groenafdeling, bevindt zich juist aan de achterkant van het gebouw. Dit creëert een logische scheiding van functies en zo komen bezoekers aangenaam binnen.

We hebben ervoor gezorgd dat alles een geheel vormt door alle functies te laten grenzen aan de representatieve publieke entrée:

  • een gedeelte waar het publiek mag komen (het restaurant en het werkplein)
  • een gedeelte met daarin de de kantoren en vergaderfuncties
  • een werkgedeelte met daarin werkplaatsen, productielocatie en logistieke expeditie zijn vanuit deze centrale plek in het gebouw ook goed bereikbaar en zichtbaar

Van binnen is het gebouw compact en efficiënt ingedeeld. De werkplaatsen en productieruimtes zijn bereikbaar via een lichte corridor die langs de noord- en zuidgevel loopt. Door ze te plaatsen rondom het magazijn en de expeditie zijn er korte en veilige routes. Hierdoor hebben werknemers en cliënten een directe relatie met het restaurant en kantoor. Ontmoeting tussen deze verschillende afdelingen wordt mogelijk via het centrale hart met vide en trappenhuis. Tegelijkertijd zijn er prikkelarme routes gecreëerd wanneer hier behoefte aan is.

Minder slopen!
In plaats van het bestaande gebouw op de locatie te slopen gaan we een groot deel van de bestaande stalen spanten en betonnen vloeren hergebruiken. Hierdoor heeft het gebouw een lage CO2 footprint. Dit wordt verder verlaagd doordat het gebouw een houten constructie heeft. De nieuwbouw wordt  ook uitgevoerd in een bio-based houten constructie van kolommen, liggers en houten kanaalplaatvloeren. De houten kanaalplaatvloeren blijven in het zicht en worden gevuld met massa en absorptie en dragen zo ook bij aan goede akoestiek in het gebouw.

Hoge duurzaamheidsambities realiseren
Behalve een kostenefficiënt en compact gebouw, waren er ook hoge duurzaamheidsambities. We hebben een gebouw ontworpen dat energieneutraal is. De bestaande constructie wordt voorzien van goed geïsoleerde, nieuwe daken en gevels die een geheel vormen met de nieuwbouw. Stabiliteit wordt gehaald uit dunne stalen windspanten op strategische plekken in het gebouw en schijfwerking in de vloer door vloerdelen onderling te verbinden. Zo ontstaat een gebouw met vrije indeling dat flexibel is naar de toekomst.

De gevels worden robuust uitgevoerd in baksteen en beantwoorden zo aan de vraag om een zo onderhoudsvrij mogelijke gevel te maken. Grote vensters verbinden de gebruiker met de omgeving en zorgen voor veel licht op de werkvloer.

Het Definitieve Ontwerp (DO) is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met adviseurs. Door de verschillende IFC modellen over elkaar heen te leggen en met elkaar te laten clashen, is er in die fase al integraal gekeken naar oplossingen om het risico op fouten in de uitvoering te voorkomen.

BWRI Sappemeer

Het BWRI had een nieuw gebouw nodig om verschillende taken en functies te combineren. De organisatie opereerde vanuit drie verschillende locaties, de panden waren verouderd en in een slechte staat. Het nieuwe gebouw bundelt de verschillende taken en afdelingen, en functioneert als een toegankelijke en aangename plek voor een diverse en soms kwetsbare groep.

Over de samenkomst van verschillende functies is zorgvuldig nagedacht. Van binnen is het gebouw compact en efficiënt ingedeeld, maar we hebben ervoor gezorgd dat alles een geheel vormt. Het mengen en scheiden van verschillende functies moet voor alle gebruikers leiden tot een fijne plek om te bezoeken als een prettige werkomgeving met meerwaarde voor iedereen.

Het gebouw staat centraal op de kavel, en scheidt daarmee de publieke buitenruimtes aan de voorzijde op een veilige en vanzelfsprekende manier van de expeditieruimtes aan de achterzijde. De parkachtige groene voortuin biedt plaats aan verblijfsplekken en parkeergelegenheid voor fietsen en auto’s.

Behalve een kostenefficiënt en compact gebouw, waren er ook hoge duurzaamheidsambities. We hebben een gebouw ontworpen dat energieneutraal is. In plaats van het bestaande gebouw op de locatie te slopen gaan we een groot deel van de bestaande stalen spanten en betonnen vloeren hergebruiken. Hierdoor heeft het gebouw een lagere CO2 footprint. Waar nieuwbouw onvermijdelijk bleek, is het gebouw van een houten draagstructuur voorzien.

details

Project
BWRI Sappemeer
Locatie
Midden-Groningen, NL
omvang
6.000 m²
Periode
2024
Opdrachtgever
Gemeente Midden-Groningen
Discipline
Architectuur
Programma
Bio-based, Kantoren, mixed-use, Welzijn
Status
In ontwikkeling
Partners
SWECO, Basalt, Vintis, ZRI, Sax architecten, RYSE
Meer info
bd@dezwartehond.nl