De Beer

Den Haag, NL

Hoe kan kwalitatieve architectuur de sociale woonomgeving stimuleren?

Den Haag

De Beer

© Haags Gemeentearchief, Dienst voor de Stadsontwikkeling

Bestaande situatie
De vernieuwing van Den Haag Zuidwest krijgt in de komende jaren een impuls via verschillende woonprojecten. Het begin van deze vernieuwing is te vinden in De Venen, een wijk in Den Haag Zuidwest. Hier worden de oude portiekflats aan de Beresteinlaan vervangen door het nieuwe woongebouw ‘De Beer’. Dit woningbouwproject staat in het teken van verbinding, ontmoeting en betaalbaarheid.

De inwoners van de wijk De Venen zijn divers en de woningen zijn erop gericht dat iedereen prettig kan wonen. Met zijn rijke architectuur, aansluiting op het groene karakter van de omgeving en verbondenheid met die omgeving legt De Beer de lat voor verdere ontwikkeling van het gebied hoog.

Een sociaal gebouw waar buren elkaar ontmoeten
In De Beer is echt sociaal wonen mogelijk, maar dit wordt niet zomaar gerealiseerd. Met dit gebouw brengen we mensen bij elkaar via plekken die uitnodigen tot ontmoeting zoals een collectieve binnentuinen een gezamenlijke huiskamer. Bovendien leggen we verbindingen tussen De Beer en de omgeving door opvallende en uitnodigende hoofdentrees te ontwerpen die aansluiten op de nabijgelegen fiets- en voetpaden.

Met zijn drie heldere volumes voegt De Beer zich harmonieus in de wijkstructuur. Het project vormt een doordacht ensemble dat subtiele nuances bevat die elke woning een eigen identiteit geeft. Bovendien ligt de focus op aspecten als licht, lucht en groen. Elke woning heeft bijvoorbeeld een goede buitenruimte met uitzicht op de omgeving. De open, royale plinten van het gebouw worden versterkt door groene voortuinen te situeren langs de straten, die passen bij het groene karakter van de wijk. De woningen zijn georiënteerd op de bijzondere groene kwaliteiten van De Venen, met uitzicht op de singel en bomen.

De Beer heeft een robuuste uitstraling en toekomstbestendigheid is gewaarborgd door het gebruik van degelijke materialen zoals metselwerk en beton. Deze materialen zijn zorgvuldig gekozen met het oog op een lange levensduur. Bij de keuze van materialen en detaillering is rekening gehouden met lage onderhoudskosten, zowel voor de gevels en woningen als de gemeenschappelijke ruimtes.

De architectuur van De Beer reageert op verschillende schaalniveaus. Van een afstand vormt het een volume dat opgaat in de wijk. Naarmate je dichterbij komt worden de diepe neggen en plastiek zichtbaar. Nog dichterbij wordt het vakmanschap in de details en de zorgvuldige materiaalkeuze zichtbaar, waardoor het gebouw een aantrekkelijke tactiliteit krijgt. De Beer is een eigentijds gebouw met de karakteristieke kwaliteiten van de wederopbouwarchitectuur.

Een zorgvuldig gebouw voor het collectief
De Beer is ruimtelijk en sociaal verbonden met De Venen. Door slim aan te sluiten op langzame verkeersroutes en via zorgvuldige overgangen van privé naar publiek creëren we een harmonieuze verbinding tussen het gebouw en de omgeving. Ook is er veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatadaptatie, met collectief en privégroen en een gemeenschappelijke tuin als plek voor verkoeling en ontmoeting. Zo wordt De Beer een woonensemble waarin je niet alleen je buren kent, maar ook mét elkaar woont.

De Beer is met zorg ontworpen, met aandacht voor zowel bouwkundige aspecten als het collectieve belang. Dankzij zijn onderscheidende uitstraling, uitnodigende entrees en bijzondere collectieve ruimtes is De Beer een gebouw waar bewoners trots op kunnen zijn.

De Beer

De vernieuwing van Den Haag Zuidwest krijgt in de komende jaren een impuls via verschillende woonprojecten. Woongebouw De Beer komt in plaats van oude portiekflats aan de Beresteinlaan in De Venen. Verbinding, ontmoeting en betaalbaarheid staan centraal in dit woningbouwproject.

Met zijn drie heldere volumes voegt De Beer zich harmonieus in de wijkstructuur. Het gebouw is verbonden met de omgeving via geaccentueerde en uitnodigende hoofdentrees die aansluiten op de brug en voetpaden. Open, royale plinten met groene voortuinen aan de straten, passen bij het groene karakter van de wijk. Het ontwerp stimuleert mensen om samen te komen door plekken te creëren die ontmoeting bevorderen, zoals een gemeenschappelijke binnentuin en gezamenlijke huiskamer. Tevens is er aandacht voor licht, lucht en groen, elke woning beschikt over een goede buitenruimte, met uitzicht op de omgeving.

De Beer heeft een robuuste uitstraling en is toekomstbestendig door degelijke materialen zoals metselwerk en beton te gebruiken. Deze materialen zijn zorgvuldig gekozen met het oog op een lange levensduur. Door zijn herkenbare uitstraling, uitnodigende entrees en bijzondere collectieve plekken is De Beer een gebouw waar de bewoners trots op kunnen zijn. Een eigentijds gebouw, met herkenbare kwaliteiten van de wederopbouwarchitectuur.

data

Locatie
Den Haag, NL
omvang
14.650 m²
Opdrachtgever
Wijkontwikkelingsmaatschappij Den Haag Zuidwest (WOM DHZW)
Discipline
Architectuur
Programma
Corporaties, Wonen
Periode
2023-2025
Status
In ontwikkeling
Partners
Dura Vermeer
thema’s