De Meeuwen

Groningen, NL

De Meeuwen

De Meeuwen is een woningbouwplan dat zijn oorsprong vindt in de Groningse manifestatie Intense Laagbouw uit 2009. Gelegen tussen de wijk Oosterpoort en de Europaweg, bestaat het plan uit een mix aan diverse woningtypes van drie en vier lagen hoog rondom een groene collectieve ruimte.

Aan de Europaweg, een van de entreewegen naar de binnenstad, is het plan het hoogst en meest stedelijk met grote woningen van vier verdiepingen. De woningen hebben een compacte buitenruimte in de vorm van een kleine tuin en een dakterras. De woningen van drie verdiepingen hoog aan de oostzijde hebben alleen een tuin. De tuinen grenzen met een geleidelijke overgang van pergola’s en gemetselde tuinmuren aan het collectieve groen. Het groene binnengebied bevat weelderige wilde natuur met ruimte voor flora, fauna en waterretentie middels een wadi, maar ook plek voor kinderen om te spelen.

De baksteenarchitectuur van alle gebouwen en tuinmuren zorgt voor een sterke samenhang waarbij subtiele details de verschillende typologieën en aansluitingen op de context benadrukken. 

details

Project
De Meeuwen
Locatie
Groningen, NL
omvang
11.000 m²
Periode
2019
Opdrachtgever
Van Wonen
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Ronald Zijlstra
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s