De Smaaktuin

Utrecht, NL

De Smaaktuin

In de nieuwe, duurzame Utrechtse woonwijk De Veemarkt is de Smaaktuin gerealiseerd: 37 op maat gemaakte koopwoningen en vier sociale huurwoningen rondom een gezamenlijke binnentuin. De bewoners bepaalden zelf hoe hun woning eruit kwam te zien, maar hadden tegelijkertijd de voordelen van een projectmatige aanpak en uitvoering.

Al vroeg in het ontwikkelproces werden workshops georganiseerd voor en met potentiële bewoners, waar zij hun wensen over hun ideale woonbuurt kenbaar maakten. De Zwarte Hond baseerde hierop het stedenbouwkundige plan op blokniveau, dat voorziet in de behoefte van parkeren, privétuinen, veranda’s en een collectieve tuin.

Vervolgens bepaalden de bewoners hoe hun woning eruit moest gaan zien. Vijf architecten bedachten een bijzondere woning, waaruit de bewoners tijdens de workshops drie definitieve ontwerpen kozen: de kaswoning van Marc Koehler, het stoere pakhuis van Groosman en het moderne herenhuis van De Zwarte Hond. Binnen deze drie hoofdontwerpen konden de bewoners kiezen uit verschillende gevelafwerkingen, raamindelingen, uitbouwen, opbouwen, indelingen en verschillende typen buitenruimen. De kavel en vele ontwerpkeuzes waren in 3D via een website inzichtelijk gemaakt, waar ook de totale verkoopprijs meteen werd getoond.

Dit concept leverde 37 unieke woningen op, die gezamenlijk het eindbeeld van de buurt zouden bepalen. Eenheid in het plan is gecreëerd door materialen op elkaar af te stemmen, en veranda’s en schuurtjes in dezelfde stijl te houden.

De Smaaktuin 1
De Smaaktuin 2
De Smaaktuin 3
De Smaaktuin 4
De Smaaktuin 5
De Smaaktuin 6
De Smaaktuin 7

details

Project
De Smaaktuin
Locatie
Utrecht, NL
omvang
Periode
2012
Opdrachtgever
Era Contour, iov gemeente Utrecht en woningcorporatie Bo-Ex
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Meer info
bd@dezwartehond.nl