Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden

Leiden, NL

Hoe maken we van een bijzonder gebouw een ideale leeromgeving?

Leiden

Universiteit Leiden

Cluster Zuid werd eind jaren 70 voor de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden ontworpen door architect Joop van Stigt. Bijzonder is de structuralistische maatvoering, die aansluit op de ‘korrel van de stad’ en tot uiting komt in een helder grid van paddenstoelvormige betonnen kolommen.

Het gebouw moet worden gerenoveerd en vergroot van 7.850 naar 11.400 m². Het moet plaats gaan bieden aan meer dan 700 onderwijs- en zelfstudieplekken, twee hoorcollegezalen, werk- en vergaderkamers, common rooms en twee bibliotheken.

transformatie

De renovatie van Cluster Zuid is complementair aan het bestaande ontwerp en versterkt dit. Zo representeert het gebouw niet alleen de tijdgeest waarin Joop van Stigt opereerde, maar ook de tijdgeest van vandaag. Door de keuze voor renovatie en verduurzaming krijgt dit gebouw een nieuw leven in het collectief geheugen van Leiden.

Het oorspronkelijke gebouw bestaat uit zeven ‘huizen’. Daarvan wordt het middelste gesloopt en vervangen door een nieuw hart met één grote hoofdentree. Dit centrale hart stimuleert het ‘community-gevoel’ en de kennisuitwisseling die zo cruciaal is voor het wetenschappelijk bedrijf.

1. Daklicht met zonwering
2. ⁠Akoestische scheg van wolvilt
3. Hergebruikt hout uit hetzelfde gebouw
4. ⁠Bestaande betonskelet met paddestoel kolom
5. ⁠Nieuw dak voor installatieverdieping

Deze gevels zijn bestaande gevels en onderdeel van een beschermd stadsgezicht in Leiden.

Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden

Eind jaren 70 ontwierp architect Joop van Stigt een bijzonder gebouw voor de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden: Cluster Zuid. Dit prachtige staaltje structuralistische architectuur wordt nu door De Zwarte Hond grondig gerenoveerd. Het gebouw wordt vergroot van 7.850 naar 11.400 m².

Er komen meer dan 700 onderwijs- en zelfstudieplekken, twee hoorcollegezalen, werk- en vergaderkamers, common rooms en de bibliotheken van het Afrika-Studiecentrum Leiden en Midden-Oostenstudies. Een oorspronkelijk aspect van het gebouw is de structuralistische maatvoering, die aansluit op de 'korrel van de stad'. Het gebouw bestaat uit zeven individuele ‘huizen’, die elk de breedte hebben van twee Leidse grachtenpanden. Het middelste huis wordt nu gesloopt en vervangen door een nieuw hart met één grote hoofdentree.

In de nieuwe situatie kan iedereen zich oriënteren vanuit deze centrale hal, met een nieuw dak dat veel daglicht binnen laat. De gehele tweede verdieping wordt vervangen en het gebouw wordt uitgebreid met een achtste huis, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. Deze nieuwe toevoeging ademt de architectuur van nu, zodat je ziet dat het gebouw meegroeit met zijn tijd.

details

Project
Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit Leiden
Locatie
Leiden, NL
omvang
11.400 m²
Periode
2018-2024
Opdrachtgever
Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden
Discipline
Architectuur
Programma
Bio-based, Onderwijs, Publieke gebouwen, Transformatie
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
De Zwarte Hond, old photo: Jan Versnel & architectenbureau J. van Stigt, Stijn Poelsra
Meer info
bd@dezwartehond.nl