
Gaat de maakeconomie stad en regio veranderen?

Rotterdam

IABR


Op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam van 2016 stond de ‘Next Economy’ centraal. Projectatelier Rotterdam maakte een ontwikkelingsperspectief voor de stad en de regio dat werd gepresenteerd in Fenixloods II.
De Rotterdamse regio is nu nog een onsamenhangende lappendeken van verschillende maakmilieus en op zichzelf staande economische sectoren. Het Projectatelier ontdekte dat de regio echter meer dan andere gebieden de potentie heeft om verschillende milieus met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat een maakeconomie die een robuuste regionale economie ondersteunt en kan aanhaken op internationale netwerken.
Onder de titels ‘Highstreets Revisited’, ‘Learning City’, ‘Gro.Li.Wo.’, ‘Circular Landscapes’ en ‘Making Public’ werden vijf ingrediënten benoemd die de Rotterdamse regio productiever maken en voorbereiden op de ‘Next Economy’.
Use the historic highstreets to create experimental productive spaces close to home

Cluster productive activities around a theme to promote exchanges and stimulate innovation

Start your business from home: which multinational did not start from a garage?


String balances in the Next Economy
IABR 2016 – Atelier Rotterdam
Tijdens de 2016 editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) stond de ‘Next Economy’ centraal. De Zwarte Hond leverde verschillende bijdragen. Daan Zandbelt leidde het Projectatelier ‘Rotterdam: De Productieve Stad’. Jeroen de Willigen was in zijn hoedanigheid als stadsbouwmeester van Groningen betrokken bij diverse programmaonderdelen van het projectatelier uit deze stad.
De centrale stelling van het Projectatelier ‘Rotterdam: De Productieve Stad’ was dat (ook) lokale makers belangrijk zijn voor de transitie naar de ‘Next Economy’. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om ketens van productie en consumptie meer lokaal te organiseren. Door de maakeconomie zichtbaar te maken in de stad, worden de verschillende maak-netwerken versterkt en ontstaan kansen voor samenwerking.
Het projectatelier lanceerde onder meer het concept van circulaire landschappen. Hierin worden de producten van verspreide landschappen verbonden tot één grootschalig, circulair systeem, waarin de kringlopen van afval en energie gesloten zijn.
Een belangrijke conclusie die uit het onderzoek getrokken kon worden, is dat er de afgelopen jaren te zwaar is ingezet op de kenniseconomie. Maar een gezonde kenniseconomie kan niet zonder een maak-economie. Maken leidt tot concrete actie en tastbare vooruitgang.
details
- Project
- IABR 2016 – Atelier Rotterdam
- Locatie
- Rotterdam, NL
- omvang
- Periode
- 2015-2016
- Opdrachtgever
- IABR
- Discipline
- Strategie
- Programma
- Masterplan
- Status
- Visie
- Fotograaf
- Hans Tak, Lotte Stekelenburg, De Zwarte Hond
- Meer info
- bd@dezwartehond.nl