Kunnen duurzaamheid en esthetiek hand in hand gaan?
Een bestaand kantoorgebouw uit 1986 slurpte energie en had een architectonisch armoedig voorkomen. Het Triodos Vastgoedfonds vroeg De Zwarte Hond om het te transformeren van energielabel G naar A+.
Het gebouw ging van energielabel G naar A+ en werd voorzien van een goede plint (1), een beeldbepalend accent (2), een goede ruimtelijke verbinding (3) en een royale entree (4).
Met behulp van een duurzaamheidsmatrix werden alle mogelijke opties voor een energetische optimalisatie in kaart gebracht en afgewogen. Het opwaarderen van de isolatiewaarde van de buitengevel zou volledige sloop en vervanging van het bestaande metselwerk met de isolatie betekenen. Dat was op materiaalniveau niet de meest duurzame oplossing. Een vergelijkbare prestatie kon echter ook behaald worden door het plaatsen van nieuwe kozijnen inclusief driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtekoude-opslag, gekoppeld aan een zeer zuinige gaswarmtepomp.
Door bij de selectie van ingrepen ook steeds de architectonische kwaliteiten mee te wegen is een aantrekkelijk, ruimtelijk en open kantoorgebouw ontstaan waar op een nieuwe manier gewerkt kan worden.
Kantoor GasTerra
Het Triodos Vastgoedfonds kocht een bestaand kantoorpand nabij het centraal station in Groningen aan om het volledig duurzaam te renoveren. Het gebouw uit 1986 had een zeer negatief energiegebruik, geen sterke architectonische verschijningsvorm en de bouwkundige detaillering was zeer pover. Triodos legde samen met de nieuwe gebruiker van het pand, GasTerra, een aantal ambitieuze doelstellingen vast in een ‘green lease-contract’. De uitdaging was om op een slimme, adequate manier het gebouw te transformeren van energielabel G naar A+.
Alle opties voor energetische aanpassing zijn zorgvuldig berekend en afgewogen, waarna er samen met de stakeholder keuzes zijn gemaakt. Alle ingrepen hadden daarbij behalve een energetische betekenis ook een esthetisch motief. Het hoekpand kreeg een eenduidiger beeld door de veelheid aan details en oplossingen te reduceren. De nieuwe vide met trappen in het hart van het gebouw creëert een centrale ontmoetingsplek, zorgt voor mooie zichtlijnen en laat het daglicht tot diep in het gebouw doordringen. Door reductie van de hoeveelheid techniek in het gebouw ontstond op het dak een plek voor een nieuwe representatieve ruimte met panoramisch uitzicht over de stad.
data
- Locatie
- Groningen, NL
- omvang
- 7.130 m²
- Opdrachtgever
- GasTerra
- Discipline
- Architectuur
- Programma
- Kantoren
- Periode
- 2011-2013
- Status
- Gerealiseerd
- Fotograaf
- Harry Cock, Gerard van Beek
- Awards (2)
- Nominatie FGH Vastgoedprijs
- Gouden Kikker Duurzaamheidsprijs
- Nominatie FGH Vastgoedprijs
- thema’s