Kantoor GasTerra

Groningen, NL

Kunnen duurzaamheid en esthetiek hand in hand gaan?

Groningen

GasTerra

Een bestaand kantoorgebouw uit 1986 slurpte energie en had een architectonisch armoedig voorkomen. Het Triodos Vastgoedfonds vroeg De Zwarte Hond om het te transformeren van energielabel G naar A+.

Het gebouw ging van energielabel G naar A+, werd voorzien van een goede plint (1), een beeldbepalend accent (2), een goede ruimtelijke verbinding (3) en een royale entree (4).

Wat waren de belangrijkste maatregelen?

HR+++ glas met zonwerende coating en HR++ glas ter plaatse van vides

Warmte/koude-opslag met gaswarmtepomp

Ventilatie en voorkoelen vanuit warmte/koude-opslag, warmteterugwinning

PV-cellen op de zuidgerichte daken

Zeer laag algemeen verlichtingsniveau, aanvullende werkplekverlichting, aanwezigheidsdetectie, daglichtregeling

Onderzoek naar het effect van vides op de doorbuiging van de vloeren, ten behoeve van de beperking van constructiemateriaal.

Met behulp van een ‘duurzaamheidsmatrix’ werden alle mogelijke opties voor een energetische optimalisatie in kaart gebracht en afgewogen. Het opwaarderen van de isolatiewaarde van de buitengevel zou volledige sloop en vervanging van het bestaande metselwerk met de isolatie betekenen. Dat was op materiaalniveau niet de meest duurzame oplossing. Een vergelijkbare prestatie kon echter ook behaald worden door het plaatsen van nieuwe kozijnen inclusief driedubbel glas, zonnepanelen en een warmte/koude-opslag, gekoppeld aan een zeer zuinige gaswarmtepomp.

Door bij de selectie van ingrepen ook steeds de architectonische kwaliteiten mee te wegen is een aantrekkelijk, ruimtelijk en open kantoorgebouw ontstaan waar op een nieuwe manier gewerkt kan worden.

Kantoor GasTerra

Het Triodos Vastgoedfonds kocht een bestaand kantoorpand nabij het centraal station in Groningen aan om het volledig duurzaam te renoveren. Het gebouw uit 1986 had een zeer negatief energiegebruik, geen sterke architectonische verschijningsvorm en de bouwkundige detaillering was zeer pover. Triodos legde samen met de nieuwe gebruiker van het pand, GasTerra, een aantal ambitieuze doelstellingen vast in een ‘green lease-contract’. De uitdaging was om op een slimme, adequate manier het gebouw te transformeren van energielabel G naar A+.

Alle opties voor energetische aanpassing zijn zorgvuldig berekend en afgewogen, waarna er samen met de stakeholder keuzes zijn gemaakt. Alle ingrepen hadden daarbij behalve een energetische betekenis ook een esthetisch motief. Het hoekpand kreeg een eenduidiger beeld door de veelheid aan details en oplossingen te reduceren. De nieuwe vide met trappen in het hart van het gebouw creëert een centrale ontmoetingsplek, zorgt voor mooie zichtlijnen en laat het daglicht tot diep in het gebouw doordringen. Door reductie van de hoeveelheid techniek in het gebouw ontstond op het dak een plek voor een nieuwe representatieve ruimte met panoramisch uitzicht over de stad.

details

Project
Kantoor GasTerra
Locatie
Groningen, NL
omvang
7.130 m²
Periode
2011-2013
Opdrachtgever
GasTerra
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock, Gerard van Beek
Meer info
bd@dezwartehond.nl