Kindcentrum De Samenstroom

Hellevoetsluis, NL

Hoe ontwerp je een school met oog op innovatief onderwijs?

Hellevoetsluis

Kindcentrum De Samenstroom

In Hellevoetsluis heeft De Zwarte Hond in opdracht van Cordeel het kindcentrum De Samenstroom ontworpen. Het kindcentrum staat in de wijk Nieuw-Helvoet, dat een herontwikkeling ondergaat tot woonwijk met een voorzieningencluster. Het stoere karakter dat aan de nieuwe school is gegeven komt voort uit de geschiedenis van deze locatie: vroeger was dit een industrieel gebied en vlakbij staat nog steeds een oude rubberfabriek. De opdrachtgevers voor het nieuwe kindcentrum wilden een multifunctioneel gebouw dat ruimte biedt aan een innovatief onderwijsconcept: een school zonder klaslokalen.

Gevel concept bevat industrieel silhouette

Twee lagen: plint en bovenbouw

Details en verfijning in materialisering

De roestkleurige gevelbekleding en contour van corten-staal geven het kindcentrum een sterk industrieel silhouet en herinneren aan het industriële verleden

Schaal van het kind bepalend

Het stoere, compacte gebouw is detailrijk en ontworpen vanuit het perspectief van het kind. De plint van het gebouw, waar de jongste kinderen les zullen krijgen, is bijvoorbeeld volledig transparant en open en voorzien van een rondom doorlopende leerveranda. De veranda creëert extra lesruimte in de buitenlucht, biedt de kinderen spannende speelplekken en functioneert tegelijk als zonwering. Om die reden is hij in de zuidgevel dieper dan aan de andere drie zijden.

Binnen zijn volop intieme plekken te vinden, waar de jongste kinderen geborgenheid kunnen vinden en zich veilig kunnen voelen. Ook de materialen en kleuren die in het interieur zijn gebruikt sluiten goed aan bij de wereld van het kind, met veel hout en een warm kleurenpalet met oranje en gele tinten.

De combinatie van twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een medisch kinderdagverblijf maakt het kindcentrum tot een toonbeeld van inclusiviteit. Iedereen kan hier terecht, ook kinderen met een beperking. Maar het meest bijzondere aan het gebouw is dat het geen klaslokalen heeft. De betrokken scholen geloven in nut en noodzaak van innovatie van het onderwijs en hebben voor een opzet zonder lokalen gekozen – een organisatievorm die nog ongebruikelijk is, maar de laatste jaren aan populariteit wint.

Kindcentrum De Samenstroom

Waar vroeger een industriegebied gevestigd was en nu nog een oude rubberfabriek staat, is een school met een stoer karakter gerealiseerd, die voort komt uit de geschiedenis van deze locatie. De Samenstroom is een compact en detailrijk gebouw en ontworpen vanuit het perspectief van het kind. In het centrum van de school ligt het hart, een grote binnenplein waarin de teamruimte, de bibliotheek en leerpleinen zijn gesitueerd. De ruimte is multifunctioneel en wordt na schooltijd gebruikt als buitenschoolse opvang. Hier is ruimte voor grote vieringen, waarbij de trappen dan functioneren als tribune. Bijzonder aan de opgave was de onderwijsvisie van de scholen. Er is gekozen voor een opzet zonder lokalen. Groepen worden samengevoegd tot clusters van 75 kinderen en drie leraren. In zo’n opzet krijgen de kinderen meer kansen om hun persoonlijke leerroute te kiezen. Door de grote ruimten zijn de overspanningen van de vloeren groot. Hierdoor is maximale flexibiliteit aanwezig. Als het nodig is kan een leercluster heel eenvoudig worden omgebouwd naar drie traditionele lokalen. Die aandacht voor binnenmilieu en gezondheid blijkt ook uit het vele daglicht in de school, de mogelijkheid om overal ramen te openen, de talrijke plekken waar zowel binnen als buiten gespeeld kan worden, het stimuleren van het gebruik van de fiets en het veelvuldig gebruik van groen in de tuin – én op het dak.

details

Project
Kindcentrum De Samenstroom
Locatie
Hellevoetsluis, NL
omvang
4.469 m²
Periode
2017-2021
Opdrachtgever
Gemeente Hellevoetsluis, EduMare, Kinderkoepelgroep
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Scagliola Brakkee
Partners
Cordeel, Arup en Mobius
Meer info
bd@dezwartehond.nl