Lomanlaan Utrecht

Utrecht, NL

Kun je in een toren wonen en toch onderdeel van het landschap voelen?

Utrecht

© Het Utrechts Archief

Bestaande situatie
Langs de Lomanlaan in Utrecht worden twee nieuwe woontorens gebouwd, die grenzen aan het park Transwijk. Om plaats te maken voor deze ontwikkeling zijn twee verouderde kantoorgebouwen gesloopt, die het zicht op het park belemmerden. De nieuwe torens, met respectievelijk 14 en 16 verdiepingen, omvatten in totaal 215 sociale woningen en vormen een aanvulling op de reeks duo-gebouwen langs de Lomanlaan.

Duidelijke volumes bieden zicht op Park Transwijk

Visuele verbindingen naar Park Transwijk worden hersteld

Optimaliseren van het bebouwde oppervlak voor meer groen en meer verbindingen

Ligging in de groene zone

Het park dichterbij de bewoners brengen
Met een solide stadsbasement van 5 meter hoog, inclusief een theehuis en horecavoorzieningen, sluiten de torens qua hoogte aan op de bebouwing van Transwijk. Tegelijkertijd staan ze ‘met hun voeten in het park’. Het strategisch uit elkaar plaatsen van de torens herstelt het zicht vanuit de wijk op het park. Dit wordt versterkt door het ondergronds parkeren van auto’s en fietsen, waardoor het groen van het park een continu landschap wordt.

De parkachtige omgeving rondom de gebouwen creëert ook een natuurlijke overgang tussen het park en de wijken Transwijk en Kanaleneiland. De twee torens, in combinatie met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug, dienen als een vernieuwde toegang tot het park. Hierdoor wordt het groene entreegebied en het park beter verweven met de buurt, wat resulteert in een ontmoetingsplek voor de bewoners.

Glasmozaïek van Nicolaas Wijnberg

Sterke plastiek en duurzame materialen
De woontorens hebben een opvallende uitstraling met krachtige plasticiteit, die wordt gecreëerd door de prefab betonnen gevel met diepe neggen. De woningen bieden een hoogwaardige woonkwaliteit met uitzicht op het park, waarbij de hoeken van de torens zijn voorzien van overhoekse woonkamers. De portieken zijn eveneens zorgvuldig ontworpen, waarbij is gekozen voor duurzame materialen die bestand zijn tegen slijtage, wat de bewoners een gevoel van thuiskomen geeft.

Gerecyclede materialen en klimaatadaptatie
Vanuit duurzaamheid wordt voor de bouw van de torens onderzocht of het mogelijk is om gerecyclede materialen te gebruiken. Daarnaast wordt gekeken naar waterdoorlatende paden en de aanleg van systemen voor het opvangen en afvoeren van regenwater aan de buitenzijde van de gebouwen. Op de daken komen zonnepanelen te liggen.

Het plan omvat tevens ruimte voor het grote glasmozaïek van Nicolaas Wijnberg uit 1969. Voorheen bevond dit kunstwerk zich tot 1991 aan de buitenzijde van het gebouw, maar na een uitbreiding werd het geïntegreerd in een foyer bij de vergaderzalen. Bij het ontwerp is rekening gehouden met het kunstwerk, zodat het een prominente plek in de buitengevel krijgt.

1. Prefab beton: glad gehydrofobeerd voorzien van kleur toeslag

2. Prefab beton: voorzien van steenstrips

3. Prefab metselwerk: steenstrips op beton

4. Aluminium kozijn: geanodiseerd in kleur

5. Prefab element: gehydrofobeerd glad beton voorzien van een natuurlijke kleurtoeslag

Begane grond

Eerste verdieping

Lomanlaan Utrecht

Langs de Lomanlaan in Utrecht worden twee nieuwe woontorens gebouwd, die grenzen aan het park Transwijk. Om plaats te maken voor deze ontwikkeling zijn twee verouderde kantoorgebouwen gesloopt, die het zicht op het park belemmerden. De nieuwe torens, met respectievelijk 14 en 16 verdiepingen, omvatten in totaal 215 sociale woningen en vormen een aanvulling op de reeks duo-gebouwen langs de Lomanlaan.

Met een solide stadsbasement van 5 meter hoog, inclusief een theehuis en horecavoorzieningen, sluiten de torens qua hoogte aan op de bebouwing van Transwijk. Het strategisch uit elkaar plaatsen van de torens herstelt het zicht vanuit de wijk op het park. Dit wordt versterkt door het ondergronds parkeren van auto's en fietsen, waarbij het groen van het park een continu landschap wordt.

De woontorens hebben een opvallende uitstraling met krachtige plasticiteit, die wordt gecreëerd door de prefab betonnen gevel met diepe neggen. De woningen bieden een hoogwaardige woonkwaliteit met uitzicht op het park, waarbij de hoeken van de torens zijn voorzien van overhoekse woonkamers.

Bij de bouw van de torens wordt uitgegaan van duurzame opties, zoals het gebruik van gerecyclede materialen, waterdoorlatende paden, regenwaterafvoersystemen aan de buitenzijde, en de installatie van zonnepanelen op de daken.

details

Project
Lomanlaan Utrecht
Locatie
Utrecht, NL
omvang
Periode
2023
Opdrachtgever
Woonin
Discipline
Architectuur
Programma
Corporaties, Wonen
Status
In ontwikkeling
Partners
ERA Contour
Meer info
bd@dezwartehond.nl