Vakantiewoning Tussen Duin en Strand

Schiermonnikoog, NL

Hoe maak je iets bijzonders zonder op te vallen?

Schiermonnikoog

Manatee

Nadat een bestaande vakantiewoning op Schiermonnikoog door brand was verwoest, wilde de eigenaar op dezelfde locatie een nieuwe, grotere woning laten bouwen, nu Manatee genaamd.

De bouwregels op het eiland zijn er sterk op gericht om de kwaliteit van het bestaande landschap te behouden. Er gelden – terecht – strenge beperkingen ten aanzien van houwhoogte en oppervlak. Dit had grote invloed op het ontwerp van de vervangende nieuwbouw.

De woning speelt met de hoogteverschillen in het landschap. Door de slaapverdieping ondergronds te situeren blijft het volume bescheiden. Daklichten en grote raamopeningen zorgen voor voldoende lichttoetreding en een sterke relatie met het landschap. Door de dakvormen uit de omgeving te interpreteren in plaats van te kopiëren, ontstaat een vorm die aansluit en toch eigen is.

Het woonoppervlak is veel groter dan het in eerste instantie lijkt

De twee verdiepingen zijn via een vide met elkaar verbonden. Het levert een indeling op die knus aanvoelt met zijn tweeën en die in grotere gezelschappen plekken laat ontstaan waar je jezelf kunt terugtrekken.

Kelder

Begane grond

houtbouw

De woning is een warme thuishaven, met een grote mate van privacy en gebouwd met respect voor het waardevolle landschap. De gevels van eikenhout geven karakter en passen bij de context. Het groene dak maakt de camouflage van de woning in het landschap compleet.

Vakantiewoning Tussen Duin en Strand

De bouwregels op Schiermonnikoog zijn er sterk op gericht om de kwaliteit van het bestaande landschap te behouden. Tegelijkertijd probeert het eiland zich te onderscheiden door ook inclusief te zijn voor het hogere marktsegment. De toenemende vraag naar luxe in voorzieningen en grootte staat soms haaks op de mogelijkheden van de bouwenvelop.

Ook vakantiewoning Manatee is ontworpen binnen deze context. Het is een bescheiden volume met een open relatie naar de omgeving, veel comfort en een grote mate van privacy. Doordat de woning zich deels ondergronds bevindt is het woonoppervlak veel groter dan het in eerste instantie lijkt. De indeling zorgt ervoor dat er voldoende plekken zijn om jezelf terug trekken in een groot gezelschap, maar dat de vakantiewoning ook met z’n tweeën knus aanvoelt.

De gevel van fijn bezaagd en in de open lucht gedroogd eikenhout geeft de woning haar bijzondere karakter dat door weer en wind alleen maar mooier zal worden. Het groene dak maakt de camouflage van de woning in het landschap compleet.

details

Project
Vakantiewoning Tussen Duin en Strand
Locatie
Schiermonnikoog, NL
omvang
Periode
2020
Opdrachtgever
particulier
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Harry Cock
Meer info
bd@dezwartehond.nl

thema’s