Mercado Groningen

Groningen, NL

Welk materiaal past binnenstedelijk en is toch bijzonder?

Groningen

Mercado

Met de oplevering van Mercado en de herinrichting van de Rode Weeshuisstraat krijgt het noorden van de Groningse binnenstad een kwaliteitsimpuls. Het gebouw en het nieuwe aangrenzende Stalplein belichamen de stadstransformatie gericht op voetgangers en ontmoeting. Het ontwerp van Mercado en het stedenbouwkundig plan voor de Rode Weeshuisstraat zijn gemaakt door architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten in opdracht van ontwikkelaars MWPO en Beauvast. Mercado heeft een monumentale plint met daarboven 41 duurzame appartementen gebouwd.

Versmallen

Herpositioneren

Relatie context

Optimale bezonning

Publiek programma

Vergroening terassen

Revitalisering noordelijke binnenstad
In het nieuwe stedenbouwkundig plan is de Rode Weeshuisstraat niet langer de achterkant van de Grote Markt, maar de voorkant van de noordelijke binnenstad. Bovendien maken auto’s plaats voor voetgangers en creëert Mercado – dat een voormalig V&D opslagpand vervangt – ruimte voor een nieuw stadsplein met een compactere footprint. De herinrichting van de straat is gecombineerd met een royale transparante plint van 6 meter hoog en vormt samen met het nieuwe plein een ontmoetingsplek.

Verbinding tussen de schalen
Mercado vormt qua schaal de schakel tussen de Grote Markt en de Rode Weeshuisstraat. De bebouwing aan de Grote Markt kent een grotere schaal dan de panden aan de noordzijde van de Rode Weeshuisstraat, waaronder het weeshuis. Mercado verbindt deze schalen door zijn vertrappende volume. Hoog waar kan, en lager waar moet. Het resultaat is een gebouw dat qua schaalniveau goed past in de binnenstad en toch eigen is.

Mercado brengt licht, lucht en dynamiek in de straat en voegt zelfs een nieuw plein toe

Mercado

Vakmanschap en eigenheid
Voor de gevel van Mercado is gebruik gemaakt van keramische gevelelementen. In nauwe samenwerking met keramiek-producent NBK en gevelbouwer Bijlbouw is door middel van bemonstering en mockups gezocht naar de perfecte groenblauwe glazuur met een glans die bij elk weertype een andere kleur heeft. De grote keramische elementen geven blijk van vakmanschap. En refereren aan de rijkheid van historische gebouwen in Groningen en de rauwheid van de wederopbouwarchitectuur; gekenmerkt door glas, prefabbeton en natuursteen. Met zijn beige klei en semi-transparante glazuur past Mercado enerzijds goed bij het weeshuis met zijn pastel gestucte gevels, en anderzijds goed bij de steenachtige materialen in het naoorlogse bouwblok.

Flexibel en aardgasvrij
De begane grond is toekomstbestendig gemaakt door trappen en liften aan de zijkant van het gebouw te plaatsen. Hierdoor ontstaat een open monumentale ruimte die flexibel in te delen is voor publieke functies gericht op ontmoeting. Onder het gebouw zijn bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). In combinatie met warmtepompen heeft het hele gebouw daarmee een aardgasvrije installatie gekregen.

Biodiversiteit en natuurinclusief
De verticale tuin langs de gevel voorziet het gebouw van 3.800 planten en draagt bij aan de biodiversiteit. Op de zuidgevel zijn de balkons voorzien van klimplanten als groene privacyschermen. Het getrapte gebouwvolume biedt plek aan dakterrassen waarbij de kleurrijke planten en bomen onderdeel uitmaken van het ontwerp. Voor het gebouw zijn speciale plantenbakken ontwikkeld met een uniek kleurenpatroon, passend bij het gebouw. Zowel de dakterrassen als de geveltuinen worden via een computersysteem bewaterd en periodiek onderhouden door een hovenier.

© Sebastian van Damme

Mercado Groningen

Met de oplevering van Mercado en de herinrichting van de Rode Weeshuisstraat krijgt het noorden van de Groningse binnenstad een kwaliteitsimpuls. Het gebouw en het nieuwe aangrenzende Stalplein belichamen de stadstransformatie gericht op voetgangers en ontmoeting. Het ontwerp van Mercado en het stedenbouwkundig plan voor de Rode Weeshuisstraat zijn gemaakt door architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten in opdracht van ontwikkelaars MWPO en Beauvast. Mercado heeft een monumentale plint met daarboven 41 duurzame appartementen gebouwd.

De maatwerk keramische gevelelementen bestaan uit een beige klei voorzien van groenblauwe glazuur, waarvoor de pasteltinten van het voormalige weeshuis aan de overzijde van de straat als inspiratie diende. De begane grond is toekomstbestendig gemaakt door trappen en liften aan de zijkant van het gebouw te plaatsen. Hierdoor ontstaat een open monumentale ruimte die flexibel in te delen is voor publieke functies gericht op ontmoeting. 

De verticale tuin langs de gevel voorziet het gebouw van 3.800 planten en draagt bij aan de biodiversiteit. Op de zuidgevel zijn de balkons voorzien van klimplanten als groene privacyschermen. Het getrapte gebouwvolume biedt plek aan dakterrassen waarbij de kleurrijke planten en bomen onderdeel uitmaken van het ontwerp. Voor het gebouw zijn speciale plantenbakken ontwikkeld met een uniek kleurenpatroon, passend bij het gebouw.             

details

Project
Mercado Groningen
Locatie
Groningen, NL
omvang
Periode
2018-2023
Opdrachtgever
MWPO, Beauvast
Discipline
Architectuur
Programma
Sport, Recreatie & Horeca, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Sebastian van Damme, Marcel IJzerman, Ronald Zijlstra
Partners
Loer Architecten
Meer info
bd@dezwartehond.nl