Regulateur

Groningen, NL

Hoe kan je op een groene manier wonen in een stedelijke omgeving?

Groningen

Grunobuurt

De Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt waar De Zwarte Hond ook verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan en het ontwerp van de eerder opgeleverde woonblokken Typhoon en Tractie. Vanuit een nauwe en langdurige samenwerking tussen Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe is dit gebouw ontworpen met als doel nog gezonder en gelukkiger te wonen.

De Groningse Grunobuurt wordt al twee decennia herontwikkeld. Woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe sloegen hier in 2016 de handen ineen en vernieuwden het bouw-, ontwerp- en ontwikkelproces.

Gedurende het hele proces is elk aspect voor alle partijen transparant en waar nodig kunnen ze gezamenlijk bijsturen. Waar in een traditioneel proces goede ideeën vaak te laat komen, en stranden, is hier ruimte voor innovatie. Die aanpak moet resulteren in kwalitatief hoogwaardige, betaalbare woningen in een inclusieve wijk.

De samenwerking in de Grunobuurt is gestoeld op een gezamenlijke ambitie: mensen gelukkiger te laten wonen.

Door de parkeren voor de bewoners centraal in de wijk in een parkeerhuis te situeren,…

…is er ruimte gecreërd en is de hof tot een binnentuin gemaakt…

…waaromheen gewoond wordt.

Het gevelritme met de gevelopeningen herhaalt zich rondom het blok met op de hoeken accenten door middel van loggia’s.

Hoe hoger in het gebouw, hoe meer licht en uitzicht aanwezig is. Dit zie je terug in het gevelbeeld met beneden brede ramen en naar boven toe ramen die steeds smaller worden.

Metselwerkprincipe
Samen met steenfabriek Strating maken wij een steen voor de Regulateur. Deze steen heeft een schijnvoeg waardoor een blokverband ontstaat waarmee het ‘fade’ gevelpatroon extra wordt benadrukt. De kaders rond de ramen worden van een standaard 100 mm diepte steen gemaakt. De terugliggende vlakken middels een ‘dinkel’ steen van 70 mm diep.

© Eva Bloem

Langs de gevels aan de binnenkant van het gebouw, zal het groen straks omhoog groeien

Regulateur

De Regulateur is een compact woongebouw met 105 appartementen, waarvan 79 sociale huurwoningen en 26 middenhuurwoningen, rond een binnentuin. Daarmee bouwt het typologisch voort op de traditie van Groningse hofjes. Naast het groen in de binnentuin zal het groen ook langs de gevels aan de binnenzijde omhoog groeien. Alle woningtypes zijn gericht op deze binnentuin door de buitenruimte aan deze zijde te positioneren. Op de extra hoge begane grond is naast wonen ook plek voor twee maatschappelijke en commerciële ruimten, die de buurt versterken, en gezamenlijke fietsbergingen.

Het getrapte woongebouw varieert van drie tot zeven lagen en heeft bijzonder metselwerk wat alleen uit koppen lijkt te bestaan. De daken zijn voorzien van zonnepanelen. Parkeren wordt centraal in de wijk opgelost in een parkeerhuis. Hierdoor is ruimte ontstaan voor het creëren van een tuin op het binnenterrein met veel groen, een wadi om regenwater op te slaan en ruimte om te verblijven en elkaar te ontmoeten.

De Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt waar De Zwarte Hond ook verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan en het ontwerp van de eerder opgeleverde woonblokken Typhoon en Tractie. Vanuit een nauwe en langdurige samenwerking tussen Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe is dit gebouw ontworpen met als doel nog gezonder en gelukkiger te wonen.

details

Project
Regulateur
Locatie
Groningen, NL
omvang
9.942 m²
Periode
2019-2023
Opdrachtgever
Nijestee
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Eva Bloem
Partners
Trebbe, Felixx Landscape Architects & Planners
Awards
  • Groninger Arcitectuurprijs
    3e Vakjuryprijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl