Rio de Janeiro

Almere, NL

Kun je landschapskwaliteiten versterken met een solide ontwerp?

Almere

Rio de Janeiro

Bestaande situatie
Almere DUIN is een nieuwe woonwijk aan het IJmeer, met hoge duinen en een eigen strand. Als samenwerkingsproject tussen de gemeente Almere en ontwikkelaar Amvest, zullen hier 3.000 woningen worden gerealiseerd. Een aantal hiervan komt in nieuwe appartementengebouwen die de naam dragen van grote steden aan zee.

De architectuur schikt zich naar het duinlandschap, door ZUS en BVR ontworpen, dat volop ruimte biedt voor wonen, recreëren en ondernemen. In het centrum van DUIN, Kop Zuid genaamd, ligt onze Rio de Janeiro woontoren. Deze valt niet alleen op door het ontwerp, maar ook omdat deze op hetzelfde kavel ligt als een basisschool en kinderopvang. Bovendien maakt de toren gebruik van de hoogteverschillen om de verschillende functies op het kavel goed tot zijn recht te laten komen. Zo is het mogelijk een geborgen speelplek voor kinderen te bieden, en een ingang ter hoogte van het maaiveld.

Rio de Janeiro is daardoor een unieke combinatie van sociale woningbouw met andere functies in een omgeving die stad en natuur combineert. Bovendien bieden de 82 sociale huurwoningen een schitterend uitzicht op het IJmeer, en is met mooi weer zelfs Amsterdam te zien.

Een unieke combinatie met een markant ontwerp
Rio de Janeiro valt op door het sterke en eenduidige bouwvolume. Een stevig en solide blok dat de tand des tijds aankan. De gemeente realiseert op het aangrenzende kavel een basisschool die hier tegenaan wordt gebouwd, zodat beide gebouwen verbonden zijn met het schoolplein.

Het ontwerp past in de bijzondere setting van DUIN: een nieuw duinlandschap met echte duinen tot wel 10 meter hoog. In het landschap, ontworpen door ZUS en BVR, worden een aantal onderdelen integraal opgelost. Doordat het volume als het ware om een duinpan heen staat, heeft het kinderdagverblijf op de begane grond een beschutte plek waar kinderen kunnen spelen en tegelijkertijd een entree op maaiveld. De pergola omzoomt de duinpan en het kinderdagverblijf, wat het geheel geborgen maakt.

Één blok baksteen die de tand des tijds goed kan weerstaan

Mooie details die passen bij het landschap
De hele gevel is opgetrokken uit een zandkleurige handvormsteen van Klinker Maastricht met de kenmerkende mergeltoeslag. Door de verschillende kleurnuances in deze baksteen oogt het gebouw met elk weertype anders. In de kopgevels is een strak grid aangebracht van vierkante verdiepte ramen gevat in stevige prefab kaders uit een stuk. De prefab betonnen elementen zijn relatief rank gedetailleerd om zo de zwaarte van het gebouw in perspectief te zetten en tegelijkertijd te benadrukken. Daarentegen zijn de West- en Oostgevels meer open van karakter, de royale glazen puien geven toegang tot uitkragende balkons.

Het kloeke blok wordt afgetopt door een licht gebogen dakrand en is van dichtbij goed herkenbaar aan de vierkante luifel voor de dubbelhoge entreehal. De binnentuin die aansluit op de beplanting van DUIN zorgt ervoor dat het ontwerp volledig aansluit op de omgeving.

Een gebouw voor de lange termijn
De Zwarte Hond heeft een robuust en eenvoudig gebouw ontworpen, met nadruk op symmetrie. Wij kiezen niet voor conventionele standaard detaillering, maar zoeken juist naar bouwbare uniformiteit en materialen die mooi verouderen. Het gebouw kent een efficiënte opzet en heeft geen gebouwd parkeren. Hierdoor bleef er meer budget over voor het kinderdagverblijf, woonkwaliteit en , robuuste materialisering en bijzondere details.

De kloeke toren sluit helder en coherent aan op haar directe landschap en buren, de school en het schoolplein. De inbedding in het duinlandschap én de combinatie van wonen boven een kinderdagverblijf in één gebouw maakt het een uniek project.

Doorsnede

Eerste verdieping

Rio de Janeiro

Almere DUIN is een nieuwe woonwijk aan het IJmeer, met duinen en een strand. Als samenwerkingsproject tussen de gemeente Almere en ontwikkelaar Amvest, zullen hier 3.000 woningen worden gerealiseerd. Rio de Janeiro is een massief appartementengebouw met 82 sociale huurwoningen en een schitterend uitzicht voor bewoners, die met mooi weer zelfs Amsterdam kunnen zien.

In het landschap, ontworpen door ZUS en BVR, worden een aantal onderdelen integraal opgelost. Doordat het volume om een duinpan heen staat heeft het kinderdagverblijf op de begane grond een beschutte plek waar kinderen kunnen spelen, en tegelijkertijd door het hoogteverschil in het landschap een entree op maaiveld. De pergola omzoomt de duinpan en het kinderdagverblijf, wat het geheel geborgen maakt.

De hele gevel is bekleed met een zandkleurige handvormsteen van Klinker Maastricht. Door de verschillende kleurnuances in deze baksteen oogt het gebouw met elk weertype anders. In de kopgevels is een strak grid aangebracht van vierkante verdiepte ramen gevat in stevige prefab kaders uit een stuk. De West- en Oostgevels zijn juist meer open van karakter met royale glazen puien en balkons.

De Zwarte Hond heeft een robuust en eenvoudig gebouw ontworpen, met nadruk op symmetrie. De inbedding in het duinlandschap én de combinatie van wonen boven een kinderdagverblijf in één gebouw maakt het een uniek project.

details

Project
Rio de Janeiro
Locatie
Almere, NL
omvang
9.000 m²
Periode
2024
Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek, Wonen & Zorg
Status
Gerealiseerd
Meer info
bd@dezwartehond.nl