Rugarama Park Estate

Kigali, RW

Wat is er nodig om in Rwanda betaalbare woningbouw te realiseren?

Rwanda

Rugarama Park Estate

Aan de zuidkant van de Rwandese hoofdstad Kigali bouwt ontwikkelaar Remote Group een nieuwe woonwijk op een 25 hectare groot terrein. De 2.000 woningen moeten betaalbaar worden voor de gemiddelde Rwandees, met prijzen tussen de 14.000 en 38.000 dollar. Het is een uniek project, want het is voor het eerst dat hier projectmatig en op grote schaal huizen worden ontwikkeld in dit prijssegment. Veel projecten in Oostelijk Afrika beginnen wel met deze ambitie, maar vallen uiteindelijk veel duurder uit.

Voor een adequate waterafvoer in het regenseizoen is gekozen voor een terrassenlandschap.

Collectieve ruimtes stimuleren het sociale leven in de buurt.

De woonstraten krijgen een groene inrichting.

Het is een uniek, nieuw type huisvesting voor Rwanda

De Zwarte Hond maakte het stedenbouwkundig plan voor de wijk, inclusief openbare ruimte en commercieel centrum en ontwierp de gevels van de gebouwen. Deze worden uitgevoerd in ‘geautoclaveerd cellenbeton’ (AAC, Autoclaved Aerated Concrete), een lichtgewicht, duurzaam en betaalbaar bouwmateriaal. Daarvoor is een complete, tweedehands fabriek voor gasbetonblokken vanuit Letland naar de bouwlocatie verscheept.

Rugarama Park Estate

Rwanda kent een snel groeiende bevolking en door de trek naar de hoofdstad is er zeker in Kigali een groeiende behoefte aan betaalbare woningen. Projectontwikkeling komt in het land weinig voor en als het wel gebeurt levert het te dure woningen op, in hoogbouw die slecht aansluit op een cultuur waarin het buitenleven belangrijk is. De hoge prijzen worden enerzijds veroorzaakt door de hoge ontwikkelkosten en winsten van projectontwikkelaars, maar ook doordat bouwmaterialen vrijwel niet beschikbaar zijn en moeten worden geïmporteerd.

Toen ontwikkelaar Remote Group in Kigali een woonwijk van 2.000 woningen wilde bouwen, verscheepten ze daarom een complete (tweedehands) fabriek voor de productie van gasbetonblokken vanuit Letland. Voor een stedenbouwkundig plan en het ontwerp van gevels stapten ze naar De Zwarte Hond.

De nieuwe wijk omvat een verscheidenheid aan appartementen en benedenwoningen, in maximaal drie lagen. Vanwege het hoogteverschil op de locatie is er in het ontwerp veel aandacht voor adequate waterafvoer gedurende het regenseizoen, met een terrassenlandschap als resultaat. De wijk krijgt ook een winkelcentrum, gebouwd van de 74 containers die zijn gebruikt voor het vervoer van de betonfabriek.

details

Project
Rugarama Park Estate
Locatie
Kigali, RW
omvang
27.6 ha
Periode
2018-2019
Opdrachtgever
Remote Group
Discipline
Architectuur, Stedenbouw
Programma
Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
Animatie: Dutch Tilt Studios
Meer info
bd@dezwartehond.nl