St. Michaëlschool

Rotterdam, NL

Hoe maak je een groot gebouw passend voor de schaal van het kind?

Rotterdam

St. Michaëlschool

De vervangende nieuwbouw van de St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg moest onderdak bieden aan niet minder dan 23 groepen en 550 leerlingen. Bij het ontwerp is ernaar gestreefd om de school ondanks zijn grootte bescheiden te laten ogen, passend in de villarijke omgeving. En meer nog dan dat diende de school te passen bij de schaal en belevingswereld van het kind.

De school is opgedeeld in drie clusters met eigen entrees.

Een zonering zorgt voor passende werkplekken voor elk concentratieniveau

De centrale hal is multifunctioneel

De school heeft kleinschalige installaties voor luchtbehandeling

Dankzij kleine nissen kan de grote ruimte ook kleinschalig gebruikt worden

Speciale zitjes zorgen zowel binnen als buiten voor geborgenheid

Door plastiek ontstaan korte en lage gevels op de schaal van het kind

De St. Michaëlschool ligt in de wijk als een ‘villa in het groen’

De school ligt in een moderne orthogonale wijk. Twee van de drie vleugels volgen dat grid. De derde vleugel is diagonaal en vormt daarom een stedenbouwkundige uitzondering. De stervorm houdt de school compact en geeft onder-, midden- en bovenbouw elk een eigen ingang. Door het toevoegen van sculpturale balkons en de grote dakoverstekken wordt het grote volume gebroken.

In de drie vleugels liggen de lokalen in kleine clusters bij elkaar. De eikenhouten trap in de centraal gelegen aula kan als showtrap of podium worden ingezet. De trap gaat over in een eikenhouten lambrisering die zorgt voor een warme, huiselijke sfeer. Werknissen en treinzitjes zijn in de lambrisering geïntegreerd, zodat kinderen zelfstandig of in groepjes kunnen werken buiten hun eigen ‘domein’.

St. Michaëlschool

Als een ‘villa in het groen’ ligt de St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Dit concept verwijst niet alleen naar de wit gepleisterde buitenkant van de school, maar ook naar de huiselijke, overzichtelijke binnenwereld. Ondanks dat het een grote basisschool is met 550 leerlingen, voelt het gebouw door zijn stervorm met drie vleugels niet groot aan en past het goed bij de belevingswereld van het kind. De gangen tussen de lokalen zijn extra breed, zodat de kinderen ook buiten de leslokalen kunnen werken. Het ruime speellokaal is met een glazen vouwwand te koppelen aan de aula.

Techniek en architectuur zijn optimaal geïntegreerd. Daklichten brengen daglicht diep in het gebouw, PV-cellen voorzien de school van zonne-energie, dakoverstekken en luifels beperken de opwarming in de zomer en een warmte-koude opslag (WKO) voorziet de hele school via vloerverwarming van warmte in de winter en van koude in de zomer. Het meest vernieuwende is het efficiënte en besparende decentrale ventilatiesysteem, dat als bijkomend voordeel heeft dat er geen grote luchtkanalen zijn en de plafonds een hoogte van 3,20 meter hebben kunnen krijgen.

details

Project
St. Michaëlschool
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
3.007 m²
Periode
2011-2014
Opdrachtgever
RVKO
Discipline
Architectuur
Programma
Onderwijs & Onderzoek
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Scagliola & Brakkee, JL Marshall
Meer info
bd@dezwartehond.nl