Lighthouse

Eindhoven, NL

Kan hoogbouw ook contextueel zijn?

Eindhoven

In Eindhoven verrijst de 109 meter hoge Lighthouse, als voorlopig- hoogste woontoren van Eindhoven. De toren gaat plek bieden aan 333 huurappartementen in de vrije sector, variërend tussen 40 en 110 m2 en negen grotere penthouses (op de bovenste 3 verdiepingen). Op de begane grond en eerste twee lagen is plek voor reuring en vertier zoals creatieve en eigentijdse winkels, horeca en cultuurconcepten. Het project is gesitueerd in Strijp-S, een relatief nieuwe werk- en woonwijk op de plek waar tot halverwege de 20e eeuw Philips-fabrieken stonden. Nu komt op deze nieuwe plek ruimte voor werken, wonen, innovatie en creatieve festivals als verbinding met de toekomst.

De zogenaamde driehoek tussen Torenallee en Philitenlaan wordt aan de Torenallee-zijde begrensd door de z.g. Hoge Rug met grotere woongebouwen van eenzelfde hoogte, terwijl in de driehoek daarachter naast bestaande gebouwen een aantal torens gemaakt worden die gezamenlijk een nieuwe skyline vormen. Voor de ontwikkeling van dit gebied heeft West8 een stedenbouwkundig plan gemaakt. Daarvan wordt de Lighthouse een onderdeel.

Het gebouwontwerp is een sculptuur met voet, knie, schouder en kruin, en met kop en staart. De geledingen en aansnijdingen van het gebouw sluiten aan op de hoogtes van de omliggende gebouwen op Strijp S. Daarnaast moet het ontwerp van het gebouw voldoen aan een strenge structuur die voortkomt uit de efficiënte bouwmethodiek. Het gebouw wordt getunneld waarbij geen uitzonderingen zijn gemaakt in afmetingen van de toe te passen tunnels. Deze strenge structuur vormt tezamen met de sculptuur de basis van het ontwerp van de Lighthouse.

Het gebouw krijgt bovendien een regelmatige verticale ritmiek, die als heldere structuur alle ingrepen in het gebouw organiseert, refererend aan het werk van architect Dirk Roosenburg, de huisarchitect van Philips, die veel gebouwen op Strijp-S heeft ontworpen. De gevel wordt bekleed met met lichtgrijze en witte bakstenen en goudgele aluminium kozijnen. De horizontale banden zijn van witte beton. Alle details zijn ondersteunend aan het concept van het gebouw en benadrukken de verticaliteit van het gebouw. Daarmee past het gebouw in de lichtheid en het optimisme die Strijp S uitstraalt.

De positie van de Lighthouse bevindt zich aan het einde van de Philitelaan, tegenover het Klokgebouw, waarmee het samen de entrée van Strijp S markeert. De Philitelaan wijkt af van de overwegend oost-west richting in het plangebied. Een hoekverdraaiing die rekening houdt met de oorspronkelijke positie van het industriespoor op Strijp S wordt in het volume van de Lighthouse zichtbaar gemaakt. Aan de andere zijde vormt to de Lighthouse de begrenzing van het plein waaraan, naast gebouw Haasje -Over ook het Ketelhuis en de Machinekamer staan. Aan dit nieuw gevormde plein bevindt zich de hoofdentree van het gebouw.

Lighthouse

In Eindhoven verrijst de 109 meter hoge Lighthouse, als - voorlopig - de hoogste woontoren van Eindhoven. De toren gaat plek bieden aan 333 huurappartementen in de vrije sector, variërend tussen 40 en 110 m2 en negen grotere penthouses. Op de begane grond en eerste twee lagen is plek voor reuring en vertier zoals creatieve en eigentijdse winkels, horeca en cultuurconcepten.

Het project is gesitueerd in Strijp S, een relatief nieuwe werk- en woonwijk op de plek waar tot halverwege de 20e eeuw Philips-fabrieken stonden. Nu komt op deze nieuwe plek ruimte voor werken, wonen, innovatie en creatieve festivals als verbinding met de toekomst.

Het ontwerp is een sculptuur met voet, knie, schouder en kruin, en met kop en staart. De geledingen en aansnijdingen van het gebouw sluiten aan op de hoogtes van de omliggende gebouwen op Strijp S. Het gebouw krijgt bovendien een regelmatige verticale ritmiek, die als heldere structuur alle ingrepen in het gebouw organiseert, refererend aan het werk van architect Dirk Roosenburg, de huisarchitect van Philips, die veel gebouwen op Strijp S heeft ontworpen. Kenmerkend in veel van zijn gebouwen is een sterke ritmiek en verticaliteit.

De gevel wordt bekleed met met lichtgrijze en witte bakstenen en goudgele (brass) aluminium kozijnen. De horizontale banden zijn van witte beton. Alle details zijn ondersteunend aan het concept van het gebouw en benadrukken de verticaliteit van het gebouw. Daarmee past het gebouw in de lichtheid en het optimisme die Strijp S uitstraalt.

details

Project
Lighthouse
Locatie
Eindhoven, NL
omvang
Periode
2019-2023
Opdrachtgever
Spoorzone B.V
Discipline
Architectuur
Programma
Commercieel & Kantoren, Wonen & Zorg
Status
In ontwikkeling
Fotograaf
WAX
Meer info
bd@dezwartehond.nl