Villa in de Duinen

Hoek van Holland, NL

Wanneer verandert een woonhuis in een kunstwerk?

Hoek van Holland

Villa in de Duinen

Een kunstminnend echtpaar kocht een prachtig grondstuk in de duinen van Hoek van Holland. De bestaande bungalow diende vervangen te worden door een nieuwe villa, die tevens ruimte zou moeten bieden aan hun kunstcollectie.

Na een gezamenlijk bezoek met de opdrachtgever aan Alvar Aalto’s Villa Mairea in het Finse Noormarkku werd de opdracht steeds meer om een echt Gesamtkunstwerk te ontwerpen, waarin leven en kunst in elkaar opgaan.

Op een steenworp afstand van de villa liggen restanten van de Atlantikwall – een onvermijdelijke inspiratiebron voor het ontwerp.

Leven, kunst en architectuur gaan in deze villa in elkaar op

Het ontwerp is een stapeling van drie werelden: een ‘bunker’ met gastenverblijf half ingegraven in het duin, daarop een patiobungalow met de woonvertrekken, en als bekroning een besloten privédomein.

Typologie, routing en materiaalgebruik bevatten volop verwijzingen naar voorbeelden uit de architectuurgeschiedenis, met name het interbellum – de periode die ook centraal staat in de kunstcollectie van de opdrachtgever.

Villa in de Duinen

De Villa in de Duinen, in Hoek van Holland, is ontworpen voor een echtpaar. Hun wens: een huis in een duinlandschap. Een opnieuw vormgegeven, glooiend duinlandschap is om het huis gedrapeerd. Hierdoor ontstaan toegangen tot het landschap op verschillende niveaus.

De bel-etage ligt op een betonnen basement met daarin de entree. De betonnen bunker, half ingegraven in een duin, herbergt een gastenverblijf met eigen voordeur en voorzieningen. Op de bovenste verdieping slaapt het echtpaar in een bescheiden slaapvertrek met toegang tot een terras. Een daktrap biedt uitzicht op de zee. Twee stijgpunten en veel toegangen naar buiten maken oneindig veel routes mogelijk.

‘Eenvoud’ is bij dit huis niet aan de orde. Het plezier zit hem in alle lagen die met elkaar verweven worden. Het huis biedt een bunker, een patiowoning, een bungalow en een grachtenpand, een ‘Mies’, een ‘Loos’, een House X en een Maison à Bordeaux. Niet als postmoderne daad, maar in de vorm van archetypische transformaties. Dit klinkt hoogdravend. Dat is het niet. Het is de wijze waarop dit huis tot stand is gekomen.

details

Project
Villa in de Duinen
Locatie
Hoek van Holland, NL
omvang
500 m²
Periode
2005-2008
Opdrachtgever
Anonym
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Christian Richters
Meer info
bd@dezwartehond.nl