Realisatie World Food Center Ede kan beginnen
De Zwarte Hond werkt aan de transformatie van voormalig kazerneterrein Maurits-Zuid naar World Food Center (WFC) Ede. De gemeenteraad van Ede stemde op donderdag 23 januari unaniem in met de mede door ons opgestelde structuurvisie. De realisatie van dit nieuwe levendige stadsdeel, waar alles draait om voedsel, kan nu echt beginnen. De ontwikkeling van bouwplannen voor de eerste kantoren en woningen is in volle gang.
Het terrein ligt op een strategische locatie in het hart van de zogenoemde regio Foodvalley, pal aan station Ede-Wageningen, naast de Veluwse bossen en op een steenworp afstand van de Ginkelse Heide. De verbindingen met de Randstad en Duitsland zijn goed. Een ideale plek om te wonen, werken en verblijven; een ‘tweede brandpunt’ in de stad naast het bestaande centrum. Samen met de gemeente Ede en ontwikkelaar WFC Development stelde De Zwarte Hond de structuurvisie op. Het team onder leiding van Jeroen de Willigen maakte ook stedenbouwkundige plannen voor een aantal delen van het gebied.
Stedelijk en innovatief
Vanuit het station – dat wordt vernieuwd – loop je straks door een nieuw stadspark zo naar het hart van het WFC, waar altijd wat te beleven is. Hier, tussen de Rijksmonumentale Mauritskazerne en Frisokazerne in, komt een belangrijke eyecatcher en voedselattractie: de ‘World Food Center Experience’. Daaromheen komen restaurants, een hotel en congrescentrum, appartementen, bedrijfsruimten en plekken om te sporten en te ontspannen. Verder van de gebiedskern ligt de nadruk steeds meer op wonen of werken. Zo ontstaan rond de levendige kern een woonwijk, een wijk met onderzoeksinstituten en innovatieve foodbedrijven en een zone die flexibel ingevuld kan worden met woningen of bedrijven. Het totaalplaatje: een aantrekkelijke, stedelijke leefomgeving aan de rand van de Veluwe, met internationaal toonaangevende kennis en innovaties op het gebied van voedsel.
Groene structuur als basis
De natuur is nooit ver weg op het WFC. Waar je straks ook staat, je ziet altijd groen aan de horizon. Bos aan de randen en in het gebied zelf een groene structuur, met brede lanen, voedseltuinen en zelfs een voedselbos. Mede dankzij het vele groen is het nieuwe stadsdeel goed voorbereid op extreme weersomstandigheden en klimaatverandering. Groen is ook de focus op duurzame vormen van transport: het gebied is vriendelijk voor voetgangers en fietsers, de auto is te gast. Het terrein wordt volledig aardgasvrij, de gebouwen zo veel mogelijk energieneutraal.
Verbinden en ontmoeten
De potentie van het gebied is voor De Zwarte Hond al lang duidelijk. Zo deed De Zwarte Hond al in 2011 onderzoek naar de verdere ontwikkeling van de zone Ede-Wageningen als verbindende kennisas in de regio Foodvalley. Het veelzeggende motto van deze studie: ‘Verbinden en ontmoeten’. Op basis van het stedenbouwkundig plan van Jeroen de Willigen c.s. wordt de komende jaren het WFC ontwikkeld en ontstaat een prachtige nieuwe plek waar die verbinding en ontmoeting daadwerkelijk kunnen plaatsvinden.