Nederland wordt verrijkt met nieuwe milieus die wij alleen nog maar uit het buitenland kennen. Soms met hoge torens, maar vaker nog in grootstedelijke blokken van een laag of acht. Met een keur aan voorzieningen, fijne groene straten en pleinen en goede verbindingen naar elders.
Binnen deze complexe opgaven komen we als bureau tot ons recht. We zijn betrokken bij de bouw van torens en het ontwikkelen van gebieden in hoge dichtheid, we maken plannen voor stationsgebieden of bouwen middenin de binnenstad. Wij werken aan dit soort plannen van Den Haag tot Berlijn en van Amsterdam tot Groningen.
Hierbij gaat het niet om de hoogste toren, maar om het fijnste straatleven. Het gaat om een prettige (werk- of) woonplek, onder meer vanwege de grote diversiteit aan voorzieningen waar je gewoon naartoe kan lopen, via prettige publieke plekken met water, vegetatie en mensen.
In dit soort gebieden kunnen grote en kleine gebouwen prima door elkaar staan. Wat belangrijker is, is dat de stad op ooghoogte - dat wat je op straatniveau ziet - een zekere fijnkorreligheid heeft. Dat noemen we een ‘hoogfrequente plint’. Zet iedere tien meter een voordeur, een ander adres. Deze plinten kennen bij voorkeur een OMA-programmering; met Ochtend-, Middag- en Avondprogramma. Zodat het er op elk moment van de dag en week prettig en sociaal veilig is. Dit levert dynamiek op en leidt tot verwachte en onverwachte ontmoetingen. Dat is echte stedelijkheid!
De beste manier om zo’n hoogstedelijk milieu te creëren, is door een hoge dichtheid én een mix aan functies. Een hoge dichtheid betekent niet automatisch dat we dan de lucht in moeten. Het meest efficiënt is om te bouwen tot een laag of acht. Dit type grootstedelijke blokken, die we allemaal wel kennen uit Parijs, Barcelona of Berlijn, is ook tamelijk functieneutraal. Na verloop van tijd kan je er in plaats van een kantoor ook prima een hotel, school of appartementencomplex van maken. Dat is een enorme kracht. Natuurlijk past er zo nu en dan ook hoogbouw tussen. Al is dat relatief duur en uitermate zichtbaar. Hoogbouw moet daarom ook echt heel goed zijn. Hoogbouw vergt vaak een grotere footprint dan je in eerste instantie zou denken. In verband met windhinder, schaduwwerking, parkeren en omdat 'what goes up must come down'.
De hoogstedelijke mix van functies bereik je het beste door te mengen op het niveau van een bouwblok of een straat. In een gemengd bouwblok of straat staan verschillende gebouwen met elk een eigen functie naast elkaar. Dat voorkomt complexe verticale eigendomssituaties en levert toch een gemengde straat op. De begane grond van deze gebouwen kent bovendien wel een mix van functies die direct vanaf de straat worden ontsloten. Zo ontstaat eenvoudig het gewenste afwisselende straatbeeld.
>> zie ook het thema mixed-use