maken

'Mooi gemaakt!' is een van de grootste complimenten die we kunnen krijgen. Onze ontwerpen zijn nauw verbonden met hoe ze gebouwd worden en die plannen maken we met liefde. Dit plezier en ambacht verrijkt een gebouw en straalt uit op zijn omgeving.

Met opdrachtgevers spreken we graag in het begin van het proces al over materialen, sfeer en de wijze van bouwen. Dat zijn voor ons geen details, omdat ze namelijk de essentie van het gebouw (kunnen) bevatten. Het helpt daarbij dat we de bouwsystemen van grote aannemers begrijpen. We weten hoe een installateur denkt en werkt. Met constructeurs werken we intensief samen. Bij voorkeur zoeken we vroeg in het proces al contact met leveranciers en producenten, zodat we het ontwerp mede kunnen baseren op de wijze waarop het gemaakt wordt. Zo ontwikkelen we details en een logische bouwwijze. Op basis daarvan kunnen we ook sneller en slimmer bouwen. Het Huis van Volker Wessels, bijvoorbeeld, werd met prefab elementen in slechts 13 maanden gebouwd.

Daarbij gaan we (steeds) op zoek naar eenvoudige oplossingen, die maakbaar en betaalbaar zijn. Dat maakt gebouwen beter te onderhouden en aanpasbaar. En omdat je van onze gebouwen mag zien hoe ze gemaakt zijn, worden ze ook beter leesbaar en begrijpbaar voor een gebruiker of passant. Het geeft gebouwen meer karakter en identiteit, waardoor het eenvoudiger is om er waardering en liefde voor te ontwikkelen. Dit plezier en ambacht straalt ook uit op de omgeving. Denk aan de metselwerkdetails van Het Kielzog of Theater Zuidplein. Materialen als baksteen en hout passen we daarom veel toe in ons werk. Het zijn sprekende natuurlijke materialen, die nooit precies hetzelfde zijn.

Ambachtelijkheid is daarbij niet iets historisch of traditioneels. Ook nieuwe technieken tonen vakmanschap. Sterker nog, voor ons is ‘maken het nieuwe leren’. Geen betere manier om iets te ontdekken of te leren dan door het te maken of uit te proberen. Al doende leert men. Want je kan wel iets (nieuws) bedenken, maar je leert pas echt hoe iets werkt door het toe te passen, door het er met de mensen die het moeten maken over te hebben en eens een proefstuk te maken. Maken is voor ons integraal onderdeel van het ontwerp.

Zo doen we (steeds weer) ontdekkingen. Daar wordt een project beter van. En die nieuwe inzichten passen we ook weer toe in andere projecten. Dus zo lang als we blijven bouwen, wordt De Zwarte Hond elk jaar beter.

>> zie ook het thema houtbouw