Toerisme en architectuur op Schiermonnikoog

in zekere zin staat de wieg van De Zwarte Hond op Schiermonnikoog. Oprichter Jurjen van der Meer groeide er op, als zoon van de plaatselijke timmerman-aannemer, en liet er als architect zijn sporen na. Een van de vroege ontwerpen van De Zwarte Hond, woonhuis Dijkstra van halverwege jaren 80, zette het bureau op de kaart. De afgelopen jaren maakten ook een aantal nieuwe ontwerpen op het Waddeneiland indruk, zoals het vakantiehuis tussen duin en strand. Deze ontwerpen zijn terug te vinden in het net uitgekomen, met liefde uitgegeven boek ‘Van Opduin tot Dockboot. Zomerhuizen en toerisme op Schiermonnikoog’.

Sinds 1866 komen er toeristen naar het eiland om er te genieten van strand, rust, natuur, zon en zee. Vanaf dat moment neemt ook de bouw van zomerhuizen een vlucht. in het boek komen ze allemaal voorbij. Van het familievakantiehuis Opduin uit 1913 van hoofdauteur Sikko Onnes tot de hedendaagse ontwerpen van De Zwarte Hond, zoals Dockboot. in het laatste hoofdstuk van het boek vertelt Jurjen van der Meer over zijn ervaringen op Schiermonnikoog, van het jongetje dat bootjes en vliegers maakte in de werkplaats van zijn vader tot de architect die mede vormgaf aan het eiland:

“in 1985 heb ik De Zwarte Hond opgericht, eerst in mijn eentje op zolder en later samen met verschillende partners in Groningen, Rotterdam en Keulen; een architectuur- en stedenbouwbureau waar de partners en medewerkers in allerlei projecten samenwerken, met altijd een gezamenlijk eindproduct. Een van de eerste opdrachten van De Zwarte Hond was het Huis Dijkstra [op Schiermonnikoog].

Al jaren werkt het bureau nu aan een oeuvre van vakantiewoningen op de Waddeneilanden. Bestaande tradities worden in dit oeuvre geïntegreerd, van het typische houten zomerhuis met veranda’s en rieten dak, tot de latere stenen bungalows met flauwe daken en grote glasvlakken. Het zijn woningen die het vakantiegevoel weerspiegelen; optimistisch, licht en volop in contact met de natuur. intieme plekken om tijd door te brengen met je dierbaren.”

Meer weten over de geschiedenis van het toerisme op Schiermonnikoog en de vakantiehuizen die dat opleverde? Het boek is te bestellen op de website van uitgeverij Louise.