Het Element Amersfoort

Amersfoort, NL

How do you create a healthy learning environment in an industrial area?

Amersfoort

Het Element

Het Element school offers VMBO education at different levels by means of ‘club houses’. The old building on Kaliumweg is outdated and no longer meets the school’s educational vision. Het Element will therefore have a new building on the Kaliumweg. The new building will also house the students of the Hooglandseweg school and the Language Centre.

The new building is located in the middle of the Industriekwartier: an industrial area. There is a beautiful green field in front of the school, but in the current set-up the area is often dominated by trucks. As a result, the old building has become increasingly introverted. The challenge lies in creating a healthy, safe and green environment in the industrial area.

Part of the green area

Green triangles

The Industriekwartier as the development of the future

A good learning environment is a healthy and transparent learning environment

A good learning environment is a healthy and transparent learning environment. By opting for a compact volume, a number of advantages arise: extra green outdoor spaces, short walking routes and a lively central heart with which all the club houses connect. By connecting the outdoor space of the school with the adjacent green field, a spacious and safe green zone is created in front of the building. This frontal zone runs directly into the building via the entrance and leads to a green roof terrace. The plan is built around a generic column grid, which guarantees flexibility in the future.

Het Element Amersfoort

The new Het Element building combines two schools, three sports halls, a dojo and a language centre. The plot on the Kaliumweg is located in the middle of the Industriekwartier in Amersfoort on the green quarantine field. The current environment is industrial and stony: not a pleasant learning environment. By making a three-layered, compact design, a generous green outdoor space is created around the school, which connects to the adjacent field. By changing the road between them into a slow-traffic route, the field merges into the school grounds. The school’s restaurant adjoins this field, encouraging passers-by to enter. The inviting entrance to the field leads visitors through the central heart to a green and intimate roof terrace. All the club houses connect with this central heart. The club houses can be reached through the heart, but each has its own stairwell, so that traffic flows can be separated and the building forms a quiet learning environment.

details

Project
Het Element Amersfoort
Location
Amersfoort, NL
Size
11.000 m²
Period
2019-2023
Client
Stichting Meridiaan College
Discipline
Architecture
Program
Education
Status
Development Phase
More info
bd@dezwartehond.nl