Beijerkoppen geopend

Dinsdag 5 juni zijn de drie full-colour LED-videoschermen op de gevel van de MediaMarkt, aan de Beijerlandselaan in Rotterdam officieel geopend. Dit kunstwerk is het laatste onderdeel van de integrale wijkvernieuwing aan de Beijerkop Oost in Rotterdam Zuid. Het woon-winkelcomplex en het plein met ondergrondse parkeergarage waren reeds eerder opgeleverd en zijn al volop in gebruik.

De schermen van 3 x 3,5 meter zenden dag en nacht studiobeelden uit van nieuwsuitzendingen. Uit deze uitzendingen worden fragmenten geselecteerd waarin alleen de nieuwslezer in beeld is. Afhankelijk van de duur dat de nieuwslezer in beeld is, vloeit een fragment over in een fragment van een andere zender. Daardoor ontstaat een onregelmatige, zachte wisseling van beelden. Voorbijgangers kunnen de nieuwsfragmenten horen door kleine luidsprekers. De publiekspresentatie werd gehost door Noraly Beyer, voormalig nieuwslezeres van NOS. 
 
Het kunstwerk van Horvers en Cox gaat uit van het gegeven dat kijken naar televisienieuws hoort bij het dagelijks leven in alle streken en culturen van de wereld. Naast het verbindende internationale aspect zien de kunstenaars de nieuwslezer ook als een vertegenwoordiger van een traditie; die van het portret. Van oudsher worden gezichten afgebeeld en in een kader geplaatst – een ritueel verschijnsel dat iedereen herkent.
 

Voor meer info mail Willem Hein Schenk.