Prinses Margriet opent De Nieuwe Kolk

Zaterdag 22 september heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet officieel het culturele kwartier De Nieuwe Kolk geopend.

Het openingsprogramma bestond uit twee delen. Het middagprogramma was een combinatie van dans, film en muziek rondom het sprookje ‘De oude man en de i-fee’ van de Asser kinderboekenschrijver Chris Vegter. Dit is een gezamenlijke productie van alle gebruikers van De Nieuwe Kolk, het Asser dansgezelschap Roodpaleis en het NNO. ’s Avonds bundelden Noord Nederlands Orkest (NNO), Noord Nederlands Toneel (NNT) en Noord Nederlandse Dans (NND) hun krachten in een grote unieke eenmalige openingsvoorstelling voor genodigden.

Hilko Folkeringa, directeur Theater/ Bioscoop de Nieuwe Kolk: 'het mooiste podia van (Noord) Nederland verdient ook het beste gezelschap tijdens de opening. Het beste wat Noord Nederland te bieden heeft als het gaat om dans, muziek en theater hebben de handen ineengeslagen voor een unieke voorstelling'.

De Nieuwe Kolk biedt huisvesting aan een concert- en theaterzaal (850 plaatsen) en kleine zaal (250 plaatsen met vlakke vloer), vijf bioscoopzalen (totaal 740 stoelen),  de Bibliotheek Assen, die volledig is toegerust op digitale media, het Centrum voor Beeldende Kunst, Biblionet Drenthe, havenkantoor, commerciële ruimtes, een brasserie, een parkeergarage en een fietsenstalling. Ook zijn 65 sociale huurappartementen in het gebouw opgenomen van woningbouwcorporatie Actium. 

Na diverse verbouwingen van het oude theater De Kolk werd vanaf het midden van de jaren ‘80 steeds vaker gesproken over nieuwbouw, als volwaardig theater voor de groeiende stad Assen. Na raadpleging van de Asser bevolking, een zoektocht naar de juiste partners en een driejarig bouwproces werd het gebouw in maart 2012 opgeleverd.

Zie item RTV Drenthe.
 
Voor meer info mail architect Tjeerd Jellema.