De Boezem

Rotterdam, NL

Kun je rustig wonen aan een drukke straat?

Rotterdam

De Boezem

In Rotterdam ontstaan aan de Boezemweg, vlakbij het Oostplein,  80 appartementen, die De Zwarte Hond ontwierp in opdracht van Waaijer Projectrealisatie. Het complex vult een al vele jaren braakliggend terrein.

Het bouwblok vult de aanwezige vide

De Boezem sluit in zijn constructie aan bij de naburige gebouwen

De gevelconstructie wordt gekenmerkt door de plint

Ontsluiting: balkons & gemeenschappelijke tuin op het zuidwesten en serres galerijen (3e -6e verdieping)

Ontsluiting: verticaal, galerij boven binnengebied en galerij aan straatkant

Groen: plantenbak aan straat, binnengebied en plantsoen

Buitenruimtes: balkons, logglaas aan plantsoen & serres aan straat

Het woongebouw bestaat uit twee volumes, waartussen een besloten binnentuin ligt. Het volume van zeven verdiepingen aan de Boezemweg gaat mee in de continuïteit van de straatwand. Bijzonder is de zorgvuldige inpassing van de galerij aan de voorzijde. Het daarachter gelegen volume telt drie verdiepingen en sluit aan op de kleinere schaal van de wijk.

De Boezem wordt op verschillende manieren ontsloten. Alle appartementen hebben hun hoofdentree aan de Boezemweg, waarbij de begane grond appartementen tevens toegankelijk zijn vanuit de besloten binnentuin. De bovenste vier verdiepingen aan de Boezemweg worden ontsloten door een galerij die subtiel in de straatgevel is opgenomen achter een scherm van prefab metselwerk.

Een besloten binnenruim biedt rust en ruimte voor ontmoetingen

Het gebouw straalt de krachtige eenvoud uit van de wederopbouwarchitectuur in Rotterdam met zijn strakke, ritmische gevelgeleding en het gebruik van beton en baksteen. De hoge plint aan de Boezemweg sluit aan op het stedelijke leven. De onderste drie verdiepingen van het volume richten zich op de straat, terwijl de bewoners vanuit de bovenste verdiepingen van het uitzicht op de Rotterdamse skyline kunnen genieten.

Het complex bestaat uit een mix van duurzame short-stay en long-stay appartementen, met oppervlaktes variërend van 60m2 tot 130m2 die alle energie label A++ hebben. De short-stay woningen zijn volledig gemeubileerd en gestoffeerd en worden geëxploiteerd door B-Right Urban Living.

Doorsnede

Begane grond

1e verdieping

2e verdieping

De Boezem

In Rotterdam ontstaan aan de Boezemweg, vlakbij het Oostplein, 80 appartementen die De Zwarte Hond ontwierp in opdracht van Waaijer Projectrealisatie. Het complex vult een al vele jaren braakliggend terrein.

De Boezem, zoals het complex is genoemd, bestaat uit twee volumes, geplaatst op een ondergrondse parkeerlaag. Het deel aan de kant van de Boezemweg is zeven verdiepingen hoog. De onderste lagen richten zich op de straat, de bovenste hebben een omgekeerde oriëntatie en kijken uit in westelijke richting, op de skyline van Rotterdam. Het tweede, lagere volume is gelegen aan het achterliggende plantsoen.

Tussen de twee volumes bevindt zich een besloten binnentuin, van waaruit de onderste drie lagen worden ontsloten. De bovenste vier verdiepingen van het hoge volume worden ontsloten vanuit fraai in de straatgevel opgenomen galerijen. De woningen zijn gericht op het middelhoge huursegment en variëren in grootte van 60 tot 110 m2. De materialisering van baksteen en betonnen kaders sluit – net als de strakke ritmering van de gevels – goed aan bij de stijl van de omliggende wederopbouwarchitectuur.

details

Project
De Boezem
Locatie
Rotterdam, NL
omvang
10.429 m²
Periode
2015-2022
Opdrachtgever
Waaijer Projectrealisatie
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Ronald Tilleman, Saartje Nibbering
Awards
  • Future House Awards
    Social Housing & Community Living
Meer info
bd@dezwartehond.nl