Wooncomplex Kempkensberg

Groningen, NL

Wooncomplex Kempkensberg

In opdracht van Slokker vastgoed heeft De Zwarte Hond een wooncomplex ontworpen van 36 koopwoningen en 40 huurwoningen. Het project ontleent zijn naam aan de voormalige heuvel ‘Kempkensberg ’, ten zuiden van de stad Groningen. In de toekomst gaat de plek deel uitmaken van het nieuw te ontwerpen Zuiderplantsoen. De Kempkensberg grenst aan de openbare stadstuin samen met het naastgelegen DUO-gebouw van UNStudio. Doel van de ontwerpopgave was te anticiperen op de aanstaande overkluizing van de Ring Zuid die de verbinding met de binnenstad verbetert en inpassing in de omgeving.

Het aardbevingsbestendige complex bestaat uit twee langgerekte alzijdige volumes van vijf bouwlagen, georiënteerd op het zuiden en gelegen op een gezamenlijke parkeergarage. Tussen de twee volumes ligt een centraal plein dat als een stedelijk balkon uitkijkt over het stadspark. De horizontale geleding en lichte kleur van de gebouwen sluit aan bij de architectuur van het naastgelegen DUO-gebouw. Het gebouw adresseert de stadstuin, maar ook de Kempkensstraat aan de achterzijde. De stevige plint zorgt ervoor dat het programma een plek krijgt, en dat minder aantrekkelijke plekken zoals parkeerruimtes uit het zicht verdwijnen. De plint zorgt daarnaast voor een goede aarding van het ensemble in de stadstuin, en faciliteert grote buitenruimtes die bijdragen aan de woonkwaliteit.

Aan de achterzijde van het koopgedeelte zijn de overstekken bij de horizontale banden in diepte gereduceerd. Door de combinatie met de verticale gevelelementen ontstaat hier een bescheiden gevel die zo de heldere architectuur in stand houdt. In het plan is gebruik gemaakt van twee typologieën: galerij voor de huurappartementen, en portiek voor de koopappartementen. Zo wordt deze plek die ooit onderdeel uitmaakte van de Helperlinie voor verschillende doelgroepen bereikbaar.

Wooncomplex Kempkensberg 1
Wooncomplex Kempkensberg 2
Wooncomplex Kempkensberg 3
Wooncomplex Kempkensberg 4
Wooncomplex Kempkensberg 5
Wooncomplex Kempkensberg 6

details

Project
Wooncomplex Kempkensberg
Locatie
Groningen, NL
omvang
12.101 m²
Periode
2019-2021
Opdrachtgever
Slokker Vastgoed BV Huizen/Zwolle
Discipline
Architectuur
Programma
Wonen
Status
Gerealiseerd
Fotograaf
Ronald Zijlstra
Partners
Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten, Nijhuis Assen, Alferink Van Schieveen, Deerns
Awards
  • Groninger Architectuurprijs
    Publieksprijs
Meer info
bd@dezwartehond.nl