Slagerij en appartementen in Steentilstraat centrum Groningen

Op de plek waar van 1870 tot 1980 Vleeshouwerij Kroon was gevestigd heeft De Zwarte Hond twee winkels met daarboven 11 appartementen ontworpen. Het nieuwe pand komt in de levendige Steentilstraat, aan de oostkant van het centrum van Groningen, waar panden uit verschillende bouwstijlen en bouwperioden elkaar afwisselen. Tijdens het ontwerpproces wordt projectarchitect Jurjen van der Meer gefilmd door Stichting Berlagehuis Usquert.

De bestaande panden op de locatie zijn bij een brand in 2012 grotendeels verwoest. Kort daarvoor waren de panden aangekocht door de huidige eigenaar. Hij is een directe nazaat van de slagersfamilie Kroon, die hier gedurende meer dan een eeuw een slagerij uitbaatte. Vanuit de historische connotatie en de liefde voor het slagersvak bestond er bij de opdrachtgever de wens om op deze plek opnieuw een ambachtelijke slagerij te vestigen.

Behoud van de historische perceelindeling is een belangrijk thema van het stedenbouwkundig beleid voor de Groningse binnenstad. Het nieuwe gebouw is daarom als een twee-eenheid ontworpen: twee winkelpanden met daartussen de entree naar de loft-appartementen. Met de verschillende hoogtes en de specifiek op haar omgeving gerichte vertrapping zoekt het gebouw verdere aansluiting op haar omgeving. Het wordt daarmee een eigenzinnige toevoeging aan de grote rijkdom aan panden in de Steentilstraat.

Het ontwerpproces wordt gefilmd voor de vierdelige tentoonstelling ‘Noordelijke architectenprojecten’ in opdracht van Stichting Berlagehuis Usquert. In het filmportret spiegelt Jurjen van der Meer zich als hedendaagse architect o.a. aan de oude meester Gerrit Nijhuis, architect van vele herenhuizen en villa’s  in Groningen, zowel in de stad als op het Hogeland. Lees hier meer.