Uitbreiding belastingkantoor Oranienburg wint eerste prijs

De Zwarte Hond en wiewiorra hopp schwark architekten uit Berlijn hebben samen de ontwerpwedstrijd voor de uitbreiding van het kantoor van de belastingdienst in Oranienburg in Duitsland gewonnen.

Het uitgangspunt van de opdracht was voor architecten aan de prijsvraag een grote uitdaging, want het hoofdbelastingkantoor in Oranienburg is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de SS. In dit gebouw, vanwege zijn plattegrond ook T-Gebouw genoemd, bevond zich sinds 1938 de Inspectie van de concentratiekampen. Het is een van de laatst bewaard gebleven gebouwen met een daderverleden.

De tegenwoordig pragmatische omgang met het T-Gebouw, dat gelijktijdig wordt gebruikt als belastingkantoor, zetel van de Stichting Gedenkplaatsen in Brandenburg en herdenkingsoord zelf, is ook inspiratie voor het ontwerp van de aanvullende nieuwbouw. De geschiedenis van de locatie wordt met gevoel en respect behandeld, maar in plaats van geënsceneerd eerder decent en terloops 'beleefbaar' gemaakt.

Om in de context van het concentratiekamp en de leiding daarvan, in de context van slachtoffers en daders een noodzakelijke uitbreiding te positioneren is er eerder behoefte aan vragen dan aan verdergaande duiding van plaats en ruimte. Daarom laat het ontwerp bewust onscherpe of meerduidige richtingen, contexten en verbanden zien.

De segmentering en verdraaiing van de bouwlichamen in het grondvlak alsook het openbreken en horizontaal laten verspringen van de twee verdiepingen tellende façade thematiseert het principe van de breuken. De drieledigheid van de uiterlijke verschijning is in vermeende tegenspraak met het aantal verdiepingen van het gebouw. Het spelen met maten thematiseert het aangaan van menselijke proporties.
 

Meer info? Neem contact op met Matthias Rottmann.