AFFR 2013: Time Machine

De Zwarte Hond ondersteunt al sinds 2007 het Architectuur Film Festival Rotterdam. De aankomende editie van het festival is van 10 tot en met 13 oktober 2013 in Rotterdam. Op 26 en 27 oktober is een selectie van de films te zien in Groningen en Heerlen.

Het thema van het AFFR 2013, Time Machine, markeert een actuele tendens in de stedenbouw en architectuur. Door de economische crisis is de omloopsnelheid van de bestaande bouwvoorraad minder geworden; de beslissing om gebouwen die niet meer renderen af te breken en te vervangen door nieuwbouw wordt minder snel genomen. Een van de gevolgen hiervan is dat gebouwen die hun functie hebben verloren leeg staan in plaats van dat de sloophamer zijn werk doet. Dit dwingt ons om na te denken over nieuwe gebruiksmogelijkheden. Het stadsbeeld verandert minder snel en die nieuwe traagheid zou wel eens een verworvenheid kunnen worden. We leven in een zeldzame periode waarin we tijd of het tijdsgewricht heel bewust meemaken.

Time Machine blijkt ook een onuitputtelijke bron voor filmmakers te zijn gezien het grote aanbod van films over het onaffe, de stagnatie en de twijfels over de toekomst. Het is, zoals steeds, het drama van het menselijk tekort dat de filmers aanspreekt. Door het tonen van de menselijke veerkracht en improvisatievermogen om altijd op zoek te gaan naar een paradijs, zijn deze films noodzakelijke kost voor architecten en stedenbouwers. Én voor mensen die zich willen laten voeden door de vrolijke worsteling van anderen.

Ga voor het volledige programma naar de site van het AFFR.