Amsterdam Urban Design 2020

In januari publiceerde de gemeente Amsterdam het boek Amsterdam Urban Design. Work in Progress 2020. Dit lijvige werk schetst alle grote stedenbouwkundige ontwikkelingen en verdichtingsplannen van de afgelopen vijf tot tien jaar in en rond Amsterdam. Niet eerder is een dergelijk overzicht van ruim 50 projecten gebundeld en van perspectieven voorzien. Met o.a. ‘ons’ stationsgebied Hilversum uitgelicht als public transport hub in de metropoolregio Amsterdam. Andere De Zwarte Hond-hoogtepunten: hub Amsterdam-Sloterdijk (mixed-use gebouw MoTown) en de waterfronts Overhoeks (woonblok The Cube) en NDSM (stedenbouwkundige adviesrol Jeroen de Willigen).

Stationsgebied Hilversum
Het nieuwe stedenbouwkundig plan voor stationsgebied Hilversum, onderdeel van de metropoolregio Amsterdam, breidt de kwaliteiten van het historische centrum zorgvuldig uit tot aan het station en integreert het stationsgebied en het oostelijke deel van Hilversum weer met de binnenstad. Het ontwerp speelt in op de bijzondere kenmerken van de stad: brinken, kleine straatjes, wisselende kapvormen, afgeronde hoeken, beperkte bouwhoogte en lokale vegetatie. Dit geeft bezoekers het gevoel echt in het hart van Hilversum aan te komen. Het gebied wordt zo meer dan alleen een verkeershub en nodigt uit om er langer te verblijven. Door het station onderdeel van het stadscentrum te maken krijgt Hilversum een impuls en heeft de stad de potentie om uit te groeien tot centrum van ’t Gooi.

Amsterdam-Sloterdijk
Naast station en busstation Sloterdijk wordt op dit moment de grond gereed gemaakt voor de bouw van mixed-use gebouw MoTown. Het is een gebouw dat uitnodigt om te ontmoeten, ontworpen vanuit het gedachtegoed ‘people attract people’. De vorm van het gebouw, de gemeenschappelijke tuinen en de buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er wilt verblijven. De aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat. Horeca, ondernemerschap en cultuur zorgen bovendien voor de nodige levendigheid in het gebied.

Overhoeks: wonen aan het IJ
Woonblok The Cube in Amsterdam-Noord ligt centraal in het stedenbouwkundig plan voor Overhoeks en vormt een stevige wand aan de centraal gelegen groene ruimte. Het is een 11.000 m2 groot gebouw, opgetrokken uit luxe materialen, met veel lichtinval en optimaal uitzicht. Het complex bestaat uit vier getrapte schijven, opgebouwd uit blokken met een stramienmaat van 8,1 meter, die onderling verspringen. Het hoogste volume bevindt zich op de zichtas naar het IJ en geeft het gebouw ook meteen een duidelijk adres. Deze opzet geeft lucht aan het grote gebouw, waardoor het zich elegant voegt in zijn omgeving.

Transformatie NDSM
De gemeente Amsterdam ontwikkelt het terrein van de voormalige scheepswerf NDSM naar een nieuw stadsdistrict met woningen, bedrijven, kantoren, scholen en voorzieningen. In opdracht van vastgoedontwikkelaar BMB bewaakt Jeroen de Willigen, partner bij De Zwarte Hond en tevens stadsbouwmeester van Groningen, de overall stedenbouwkundige kwaliteit voor alle BMB-kavels in het gebied en zorgt hij ervoor dat het een samenhangend geheel wordt. Juist bij ambitieuze transformaties zoals op het NDSM-terrein is het belangrijk dat partijen verder kijken dan alleen hun eigen project; ieder project heeft z’n eigen rol in de gebiedsontwikkeling en draagt bij aan het grotere systeem van de stad. Met de inbreng van De Willigen werkt De Zwarte Hond aan een bredere ruimtelijke dialoog, betere afstemming binnen het hele gebied en een rijker ontwerpproces. Zodat de grote potentie van de NDSM-werf straks optimaal wordt benut.